sleedoornpage klein

Sneeuw verbergt eitjes

De Vlinderstichting
3-FEB-2010 - Sommige vlindersoorten zijn zo zeldzaam en verborgen levend dat ze in de zomer maar weinig worden gezien. Een aantal van hen overwintert als eitje; die zijn normaal gesproken in deze tijd goed te vinden. Behalve… als er sneeuw ligt.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 3 februari 2010

Sommige vlindersoorten zijn zo zeldzaam en verborgen levend dat ze in de zomer maar weinig worden gezien. Een aantal van hen overwintert als eitje; die zijn normaal gesproken in deze tijd goed te vinden. Behalve… als er sneeuw ligt.

Met name de sleedoornpage is in de winter beter te vinden dan in de nazomer, wanneer de vlinders actief zijn. De vlinders bevinden zich vooral in de toppen van bomen en zijn daar moeilijk te ontdekken. De eitjes zijn van september tot in maart aanwezig in sleedoornstruiken en pruimenbomen. Op meer dan 10 locaties in Nederland worden jaarlijks de sleedoornstruiken onderzocht om te kijken of en hoeveel sleedoornpage-eitjes aanwezig zijn. Die eitjes zijn wit en klein en zitten vooral in de oksels van de doorns en zijtakjes van de sleedoorn (foto rechts). De zoektochten naar deze eitjes zijn voorlopig afgelast. Zoek maar eens een struik af naar witte puntjes als de takken onder de sneeuw zitten! In de afgelopen sneeuwvrije perioden zijn er al wel eitjes gevonden in Soest, Amersfoort, Wageningen en in het Overijsselse Vechtgebied. In Limburg, Steenwijk, Zwolle, Apeldoorn en op nog andere plaatsen zal er hopelijk de komende weken nog geteld kunnen worden.


Sleedoornpage: schitterend , maar als vlinder verborgen

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting