taigaboomkruiper, vierkant; GNU-licentie voor vrije documentatie

Bijzonder boomkruipertje

13-FEB-2010 - Op landgoed Hackfort Gelderland zag boswachter Willem Regtop een taigaboomkruiper. Het vogeltje liet zich tot op anderhalve meter benaderen om zich eens goed te laten bekijken.

Bericht uitgegeven op zaterdag 13 februari 2010

Op landgoed Hackfort in Gelderland zag boswachter Willem Regtop een taigaboomkruiper. Het vogeltje liet zich tot op anderhalve meter benaderen om zich eens goed te laten bekijken.

De taigaboomkruiper is het kleine broertje van de 'gewone' boomkruiper. Beide soorten zijn nauw verwant en lijken dan ook sterk op elkaar. Alleen de zeer geoefende vogelaar ziet het verschil. Waar de gewone boomkruiper spiraalsgewijs langs boomstammen omhoog kruipt op zoek naar insektjes, is zijn zeldzame broertje de taigaboomkruiper in staat om verticaal langs boomstammen te klimmen. Met schokkerige bewegingen klimt hij langs de stam omhoog, vliegt op om een boom verder onder aan de stam te beginnen en weer omhoog te klauteren.

Alle boomklevers zijn prima gecamoufleerd: hun verenpak lijkt sprekend op boombast. Tijdens het boomstam-klimmen gebruikt het vogeltje de stugge staartveren als steuntje waardoor deze, voor wie goed oplet, vaak sterk gesleten punten blijken te hebben. Bij strenge koude kruipen boomkruipers knus bij elkaar; uit zo'n bal van veren kunnen soms wel tien of meer staartjes steken.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Paweł Kuźniar; GNU-licentie voor vrije documentatie