Wild zwijn zeug

Zwijnentoerisme

Zoogdiervereniging
28-AUG-2010 - Wilde zwijnen zijn bij natuurliefhebbers erg populair. De hoop om wilde zwijnen te zien, is voor een groot aantal mensen één van de belangrijkste redenen om op de Veluwe van hun vakantie te genieten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Wilde zwijnen zijn bij natuurliefhebbers erg populair. De hoop om wilde zwijnen te zien, is voor een groot aantal mensen één van de belangrijkste redenen om op de Veluwe van hun vakantie te genieten.

Voor de lokale campings, horeca, organisatoren van excursies en verkopers van verrekijkers levert dit elk jaar flink wat geld in het laatje. Veel mensen op de Veluwe zijn op deze manier financieel afhankelijk van de toeristen die graag zwijnen of ander wild (zoals edelherten) willen zien. Dit wordt in de publiciteit over hoefdieren regelmatig over het hoofd gezien. Er is vaak wel aandacht voor schade die wordt aangericht, maar de economische baten blijven meestal onderbelicht.

Afbeelding: Zoogdiervereniging

Omdat dit voor meer grotere zoogdieren geldt, organiseert de Zoogdiervereniging het symposium 'Economie van het wild', op 1 oktober 2010 in Kasteel Daelenbroeck in het Limburgse Herkenbosch (zie www.zoogdiervereniging.nl voor meer informatie). Ook verschijnt binnenkort het boek ‘Wild van de economie - Over de baten van bronst, burlen en andere beestachtige belevenissen’.

De aandacht van toeristen voor wilde zwijnen is goed, zo lang het op een verantwoorde wijze gebeurt. Dit betekent respect toenen voor de dieren door op afstand te blijven, ze niet te verstoren en ze niet te voeren. Dit gebeurt nu vaak wel, met name vanuit de auto. Het risico hiervan is dat de wilde zwijnen teveel wennen aan mensen en hen zelfs associëren met voedsel. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer wilde zwijnen opdringerig worden of zich massaal op wegen gaan begeven.

De zoogdiervereniging zet het wild zwijn dit jaar extra in het zonnetje door 2010 tot 'het Jaar van het Wild Zwijn' te benoemen, zie voor meer informatie de website van de zoogdiervereniging.

Foto: Richard Witte van den Bosch

Tekst: Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging
Foto bericht: Richard Witte van den Bosch
Foto thumbnail: Eric van Kaathoven