Kamsalamander vrouwtje. Foto: Arnold van Rijsewijk

Amfibieëntrek losgebarsten in Friesland

Stichting RAVON
28-FEB-2010 - Met het zachte weer van de laatste dagen zijn de eerste amfibieën in Friesland ontwaakt uit de winterslaap en op weg naar het voortplantingswater. Vrijwilligers van RAVON hebben de afgelopen dagen al ruim 200 amfibieën veilig naar de overkant van de weg geholpen.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 28 februari 2010

Met het zachte en natte weer van de laatste dagen zijn de eerste amfibieën in Friesland ontwaakt uit de winterslaap en op weg naar het voortplantingswater. Vrijwilligers van RAVON hebben de afgelopen dagen al ruim 300 amfibieën veilig naar de overkant van de weg geholpen.

De eerste schermen met vangemmers zijn weer langs de kant van de weg geplaatst. Dit gebeurt ieder voorjaar op vele plaatsen in Nederland door lokale vrijwilligers. Hiermee wordt voorkomen dat honderden amfibieën de weg oversteken en een gewisse dood tegemoet gaan. Tijdens de eerste controleronde van de emmers op de Friese locatie zijn 62 amfibieën aangetroffen en overgezet: 55 kamsalamanders, 5 kleine watersalamanders en 2 bruine kikkers. Bij de 2e controleronde zijn maar liefst 157 dieren - waarvan 124 kamsalamanders - overgezet. Op andere plaatsen in Nederland lijkt het vooralsnog rustig. Het blijft beperkt tot meldingen van enkele bruine kikkers. Actuele overzetinformatie is te vinden op www.padden.nu .

 


Tekst: Elvira Werkman, RAVON
Foto: John Melis (amfibieën in emmer), Arnold van Rijsewijk (gadget)