winsent kalfje

Wisentstiertjes in Kraansvlak losgelaten

Zoogdiervereniging
23-MRT-2010 - Er zijn weer wisenten uitgezet in Nederland! Het gaat om twee kalfjes die zijn losgelaten in het Kraansvlak. Met een zender worden ze gevolgd.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 23 maart 2010

Er zijn weer wisenten uitgezet in Nederland! Het gaat om twee kalfjes die zijn losgelaten in het Kraansvlak. Met een zender worden ze gevolgd.

Onder het toeziend oog van fotografen, filmers, radioverslaggevers, boswachters en andere betrokkenen zijn op 9 maart twee wisentstiertjes uit Natuurpark Lelystad in het Kraansvlak (Noord-Holland) losgelaten.

Met een ondergaande zon kwam na enige tijd om 18.00 uur de eerste wisent voorzichtig snuffelend uit de wagen. Deze bekeek uitgebreid zijn nieuwe leefomgeving, alvorens rustig een duinhelling op te lopen. Daarna was het de beurt aan nummer 2. Die kwam sneller uit de wagen, zijn maatje was hem immers al voorgegaan. Ook hij nam rustig de omgeving in zich op. Net als bij de vorige keren dat wisenten in het Kraansvlak werden losgelaten, namen ook deze dieren eerst een hap zand. Letterlijk om de omgeving te proeven.

Beide stiertjes hebben een zender om. Eén van deze zenders is op internet te volgen. De eerste nacht hadden ze al flink wat kilometers terrein verkend en inmiddels zijn ze in flink wat delen van het gebied geweest. Dat zal wel even wennen zijn, want in Natuurpark Lelystad hadden ze een veel kleiner leefgebied. Ook hebben ze de andere wisenten in het Kraansvlak al ontmoet. De dieren trokken een tijdje samen op, maar later stonden ze weer apart. De tijd zal leren of ze zich definitief aan gaan sluiten of dat ze een los stierengroepje gaan vormen.

De kudde wisenten in het Kraansvlak telt nu 12 dieren. Beide stiertjes zijn toegevoegd om te voorkomen dat de al aanwezige stier over een paar jaar zijn vorige jaar geboren dochters (vier) gaat dekken.

Zien waar ze uithangen? Kijk op: www.wisenten.nl

Bron: www.wisenten.nl
Foto’s: Leo Linnartz