Paartje heikikkers

De heikikkers zijn blauw!

Stichting RAVON
25-MRT-2010 - Wie blauwe kikkers in Nederland wil zien, moet er nu bij zijn. Afgelopen zondag zijn de eerste blauwe heikikkers weer gezien op de Veluwe. De mannetjes van deze kikkersoort kleuren in de paartijd slechts enkele dagen hemelsblauw.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op donderdag 25 maart 2010

Wie blauwe kikkers in Nederland wil zien, moet er nu bij zijn. Afgelopen zondag zijn de eerste blauwe heikikkers weer gezien op de Veluwe. De mannetjes van deze kikkersoort kleuren in de paartijd slechts enkele dagen hemelsblauw.

De heikikker is een soort die al vroeg in het jaar kan ontwaken uit de winterslaap om op weg te gaan naar het water voor de voortplanting. Soms worden al eind februari de eerste mannetjes gezien. In maart worden echter de meeste trekkende dieren waargenomen, met de grootste piek in de tweede helft van maart. In die periode zijn de mannetjes dag en nacht aan het roepen om de vrouwtjes te lokken en kleuren daarbij vaak intens blauw. Deze kleurverandering duurt echter vrij kort, slechts enkele dagen. Daarna nemen ze weer hun normale, ook mooie, bruine kleurpatroon aan. 

Foto: Elvira Werkman

Tekst & foto: Elvira Werkman, RAVON