egel drinkt

Egels ontwaken

Zoogdiervereniging
30-MRT-2010 - Met de eerste zonnestralen brengt de prille lente aardig wat teweer. De stijging van de temperatuur luidt voor de egels het einde van de winterslaap in. Ontwaakte egels worden hier en daar alweer waargenomen, ook al worden de meeste egels in de loop van april pas wakker. Tijdens de winterslaap hebben de egels een aanzienlijk deel van hun zorgvuldig opgebouwde vetreserves verloren. Na het ontwaken moeten ze dus vooral veel eten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 30 maart 2010

Met de eerste zonnestralen brengt de prille lente aardig wat teweer. De stijging van de temperatuur luidt voor de egels het einde van de winterslaap in. Ontwaakte egels worden hier en daar alweer waargenomen, ook al worden de meeste egels in de loop van april pas wakker. Tijdens de winterslaap hebben de egels een aanzienlijk deel van hun zorgvuldig opgebouwde vetreserves verloren. Na het ontwaken moeten ze dus vooral veel eten.

Foto: Ria Granneman

Nadat de egels zich in de herfst eerst flink vol gegeten hebben, gaan ze rond november in winterslaap. Zelfgebouwde nesten, een beschut plekje in een composthoop of een stapel takken en bladeren zijn ideaal om de lange winterslaap te beginnen. Dit is geen gewone slaap. Hartslag en lichaamstemperatuur dalen behoorlijk tijdens deze periode, die wel een half jaar kan duren. Soms wordt de egel tussentijds wakker. Dan zal hij wat proberen te eten voordat hij een nieuwe slaapplek zoekt.

Foto: Bob Dijksen

Dankzij de warmere dagen is er nu weer volop voedsel te vinden. De egels gaan na hun ontwaken op zoek naar lekkernijen als slakken, wormen en insecten. De komende tijd zullen alle egels actief worden en weer gaan rondscharrelen. Met een beetje geluk kunnen ze binnenkort dus weer gezien worden in tuinen en parken. Aangezien egels actief worden als het donker is, maakt u ’s avonds de meeste kans op een ontmoeting met een egel.

Jaar van de Egel
Afgelopen jaar was het Jaar van de Egel. Duizenden mensen hebben hun waarnemingen doorgegeven, wat veel waardevolle informatie heeft opgeleverd. Met de verzamelde gegevens zijn de aantallen en de verspreiding van de egel in kaart gebracht. Zo kunnen egels door heel Nederland worden gezien. Ook in dorpen en steden is de egel vertegenwoordigd, wat een goed teken is. Egels blijken zich enigszins aan te kunnen passen aan een leven in stedelijke gebieden.

Foto: Arnold en Fennie Jonker

Helaas was er ook slecht nieuws. Het onderzoek wijst uit dat het egelbestand drastisch uitgedund is. Zo erg zelfs, dat een plaatsing op de Rode Lijst nodig is. Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op www.jaarvandeegel.nl. Daar vindt u ook informatie over het Egelweekend dat in september 2010 weer wordt gehouden.

De Zoogdiervereniging wil ook dit jaar graag van u weten waar egels worden gezien. Geef uw waarnemingen door op de sites www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's van magere egels uit winterslaap: Ria Granneman, Bob Dijksen, Arnold en Fennie Jonker, allen deelnemers aan de fotowedstrijd www.jaarvandeegel.nl