noordse waterlijster, Warblers of North America , New York, Appleton, the public domain in the United States

Nieuw voor Nederland: de noordse waterlijster

Sovon Vogelonderzoek Nederland
21-SEP-2010 - Heel vogelend Nederland was afgelopen weekend in rep en roer. Op vlieland werd een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: de noordse waterlijster. Ook in de rest van Europa is deze vogel superzeldzaam: in totaal werd hij slechts tien keer gezien.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 21 september 2010

Heel vogelend Nederland was afgelopen weekend in rep en roer. Op vlieland werd  een nieuwe soort voor Nederland ontdekt: de noordse waterlijster. Ook in de rest van Europa is deze vogel superzeldzaam: in totaal werd hij slechts tien keer gezien. 

Noordse waterlijster (afbeelding: Louis Agassiz Fuertes) Ieder najaar trekken drommen vogelaars naar de eilanden om zeldzame vogels te zoeken. Zo worden er in deze tijd van het jaar enkele excursies naar Vlieland georganiseerd onder de naam ‘Deception Tours’. Ieder jaar hopen de deelnemers een superzeldzaamheid tegen het lijf te lopen. Meestal blijft het echter bij de ‘normale’ zeldzaamheden als draaihals, sperwergrasmus en bladkoning. Vandaar dus ook de naam Deception Tours; tot afgelopen zaterdag...

Vogelaars Ben Gaxiola en Jeroen de Bruin waren aan het vogelen in de oude eendenkooi midden op het eiland toen Ben ineens een vogeltje op zag vliegen. Toen hij de vogel in beeld kreeg, sloeg zijn hart twee keer over. Zat daar een noordse waterlijster? Ze konden hun ogen bijna niet geloven. Deze Noord-Amerikaanse zanger is nog nooit eerder in ons land waargenomen. Ook elders in Europa is hij superzeldzaam met zo’n tien gevallen, waarvan zes in Groot-Brittannië.

Omdat de vogel pas ’s middags werd ontdekt, was het voor veel vogelaars van de vaste wal niet meer mogelijk om de laatste boot te halen. De meesten zullen een zeer onrustige (en korte) nacht hebben gehad om op zondag de eerste boot naar het Waddeneiland te kunnen pakken. Wachtend op de boot in Harlingen kwam het bevrijdende bericht binnen dat de noordse waterlijster er nog zat. In totaal hebben op zondag zo’n 180 vogelaars de vogel gezien. Soms was hij een paar uur verdwenen,om daarna weer op te duiken bij een klein waterpoeltje.

Elders in Europa is het ook goed raak met bijzondere vogels: in België werd bijvoorbeeld een kleine regenwulp gespot en in Duitsland een witkruintapuit.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Afbeelding: Louis Agassiz Fuertes in Warblers of North America, New York