Start van het pollenseizoen verwacht door Pollenplanner op vrijdag 28 mei 2010 op allergieradar.nl

Graspollenseizoen begint ‘eindelijk’

De Natuurkalender
28-MEI-2010 - Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er tot nu toe nog nauwelijks graspollen in de lucht zweefden en dat het echte graspollenseizoen pas deze dagen gaat beginnen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender en Allergieradar.nl op [publicatiedatum]

Veel hooikoortspatiënten denken dat ze dit jaar veel minder last hebben van hun klachten dan andere jaren. Uit de dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond blijkt echter dat er tot nu toe nog nauwelijks graspollen in de lucht zweefden en dat het echte graspollenseizoen pas deze dagen gaat beginnen.

Bloei grote vossenstaart (foto: Arnold van Vliet)In de periode 1997 tot en met 2009 werden door het LUMC gemiddeld 570 pollen geteld tussen 1 januari en 27 mei. Op dit moment heeft het LUMC pas 16 pollen geteld. Sinds 1997 is dat nog niet zo weinig geweest. Bij het Elkerliek zijn sinds 1 januari ruim 70 graspollen geteld. Ook dit is nog zeer laag ten opzichte van de afgelopen jaren.

Pollenplanner
Het lage aantal pollen dat waargenomen is komt overeen met de verwachtingen die de Pollenplanner op Allergieradar.nl dagelijks automatisch produceert op basis van het weer uit de voorgaande maanden en de weersverwachtingen. Momenteel is alleen in het zuiden van het land de één procent grens van het totaal aantal verwachte pollen dit jaar bereikt (zie Figuur 1). In Leiden wordt die grens op 29 mei bereikt. In de afgelopen jaren werd deze grens gemiddeld in de eerste week van mei bereikt. In het uiterste noorden van het land zal de één procent grens naar verwachting pas op 9 juni bereikt worden.

Figuur 1: Pollenplanner verwachting voor start van graspollenseizoen in Nederland op vrijdag 28 mei 2010.
De Pollenplanner laat ook zien dat in het zuiden van het land het berkenpollenseizoen voorbij lijkt te zijn maar dat het seizoen in het noorden nog een paar dagen aanhoudt.
De graspollen zullen de komende weken bij de meeste hooikoortspatiënten klachten veroorzaken. Voor een kleiner deel van de patiënten zal ook het pollen van zuring en weegbree voor klachten gaan zorgen. De Pollenplanner laat zien dat het pollenseizoen voor deze soorten ook begonnen is (weegbree) of in grote delen van het land nog gaat beginnen (zuring).

Relatief lage klachtenscore
Door het lage aantal graspollen in de lucht bleef ook de gemiddelde klachtenscore op Allergieradar de afgelopen dagen relatief laag voor de tijd van het jaar. Vorig jaar, bij de lancering van Allergieradar.nl, bereikte de gemiddelde klachtenscore waardes van 6 en zelfs 7. De afgelopen dagen lag de score rond de 3 en 4. De verwachting is dat de score de komende dagen op zal lopen omdat op steeds meer plaatsen de graspollenconcentratie in de lucht zal toenemen.

Om de hooikoortsverwachtingen te verbeteren is het belangrijk om te begrijpen hoeveel klachten hooikoortspatiënten ervaren en hoe het aantal graspollen, de weersomstandigheden en andere factoren het klachtenniveau beïnvloeden. Het Leids Universitair Medisch Centrum en Wageningen Universiteit roepen hooikoortspatiënten op om via Allergieradar hun klachtenniveau te rapporteren. Naast de bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek dragen de waarnemingen ook direct bij aan het informeren van patiënten en artsen over de actuele klachtenscores. Er wordt nu nog een nationale gemiddelde klachtenscore weergegeven onder in de kaart maar zodra we dagelijks meer meldingen krijgen kunnen we ook de situatie per regio bepalen.

Registreer hier voor het doorgeven van hooikoortsklachten op Allergieradar.nl.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen Universiteit en Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum. Beiden actief in Allergieradar.nl