molshopen.org

De mol verlaat zijn moeder

Zoogdiervereniging
26-JUN-2010 - Het is een bijzondere tijd voor jonge mollen. Ze moeten op eigen benen, of eigenlijk op eigen poten, gaan staan en dat levert grote gevaren op.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Het is een bijzondere tijd voor jonge mollen. Ze moeten op eigen benen, of eigenlijk op eigen poten, gaan staan en dat levert grote gevaren op.

Mol (foto: Ellen de Lange)

Als de jonge mollen eind juni, begin juli hun eigen territorium moeten vinden en verdedigen, zijn ze erg kwetsbaar. Onervaren als ze zijn, graven ze hun gangen heel ondiep of komen ze zelfs boven de grond. Alle reigers, ooievaars, buizerds, katten, marters, vossen en andere roofdieren weten zo een einde te maken aan de helft van alle jonge mollen. Ook uitputting en gebrek aan voedsel zorgen dat vele jonge mollen hun eerste jaar niet overleven. Het duurt weken eer een jonge mol het graven en voedsel zoeken zodanig in de graafpoten heeft dat hij zijn eigen territorium kan handhaven.

Geboorte
In de periode half april tot begin mei zijn de jonge mollen geboren in een nest van allerlei zachte plantendelen. Als een soort van deze tijd gebruikt de mol niet langer alleen schapenwol ter isolatie, maar tegenwoordig ook kranten en stukken plastic. Datgene wat moeders aantrof en bruikbaar leek toen ze haar neus boven de grond stak, werd meegenomen naar de kinderkamer.

Molshopen (foto: www.mollen.org)

Nog bij moeder
Gedurende vier tot zes weken kregen de jongen om de vier tot vijf uur heerlijk vette moedermelk. Met een leeftijd van vijf weken, zo rond begin juni, gaan jonge mollen voor het eerst op ontdekkingstocht, samen met hun moeder verkennen ze de omgeving. Tevens worden ze voorbereid op hun zelfstandige leven. Moeder leert haar kinderen hoe ze moeten graven en hoe ze voedsel, met name regenwormen en heerlijke emelten, kunnen vangen en verorberen. Vader is na de daad direct naar zijn eigen territorium teruggegaan en bemoeit zich niet met het grootbrengen van zijn kroost. Ruim twee maanden na de geboorte vindt ook moeders het wel welletjes en jaagt ze de jonge mollen de mollenburcht uit.

Tekst: Richard Witte van den Bosch, Zoogdiervereniging
Foto's: Mol: Ellen de Lange en molshopen: www.mollen.org