Molshoop in de sneeuw

Geslaagde Mollentelling XL met zowel sneeuw als zon

Zoogdiervereniging
25-FEB-2021 - De Mollentelling van 2021 verliep anders dan afgelopen jaren. Vanwege de omstandigheden met hoog water en de laag sneeuw die Nederland bedekte, werd besloten om de telling te verlengen. In plaats van slechts één weekend kon er dit jaar geteld worden van 13 tot en met 21 februari. Vooral tijdens de lentedagen richting het einde van de telling was er een piek in het aantal doorgegeven waarnemingen.

Gedurende de week van de Mollentelling waren er grote verschillen in de weersomstandigheden. Bij de start van de telling was Nederland grotendeels bedekt onder een pak sneeuw. Veel mensen vroegen zich af of de mollen wel actief zouden zijn in deze periode of de kou überhaupt wel zouden overleven. Gelukkig werden er tegelijkertijd ook veel mooie foto’s gedeeld van verse molshopen in de sneeuw die het tellen een stuk eenvoudiger maakten! Richting het einde van de telling verdween de sneeuw en kwamen er nieuwe sporen tevoorschijn: mollen die tussen de sneeuw en aarde hadden gegraven, waardoor er in sommige tuinen gekke, halve tunnels in het gras verschenen. De week werd afgesloten met een zonnig weekend met bovengemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar.

Verspreidingskaart met in rode vlakken de mollenwaarnemingen van 13 tot en met 21 februari 2021 in hokken van vijf bij vijf kilometer. Hoe donkerder het rode vlak, hoe meer waarnemingen in dit hok doorgegeven zijn

Aantal molshopen

Naast een enkele melding van een dode mol betroffen de meeste waarnemingen molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. Ondanks dat de Mollentelling dit jaar langer duurde, is dit niet duidelijk terug te zien in de aantallen doorgegeven molshopen. Via Telmee.nl, de Jaarrond Tuintelling en het speciale mollenmeldpunt werden ruim 53.000 molshopen ingevoerd. Vooral de laatste dagen van de telling laten een piek in het aantal waarnemingen zien. Het smelten van de sneeuw en het mooie weer, waardoor veel mensen eropuit gingen, zullen hier waarschijnlijk de oorzaak van zijn.

Hoeveel mollen dit weekend geteld zijn, is niet te achterhalen. Eén mol kan tientallen molshopen maken, dit aantal hangt sterk af van onder andere de hoeveelheid voedsel in de bodem en weersomstandigheden. Mollen leven bijna hun hele leven alleen en verdedigen hun territorium fel tegen andere mollen. Enkel tijdens de paartijd (februari tot april) zoeken de mannen de vrouwen op. Ze verlaten hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze een territorium van een vrouwtje hebben gevonden.

Waddeneilanden

Net als voorgaande Mollentellingen zijn er ook in 2021 geen waarnemingen doorgegeven van mollen op de Waddeneilanden. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.

Jaarrond Tuintelling

Ook dit jaar konden mollen(sporen) in de tuin worden doorgegeven via de website van de Jaarrond Tuintelling. Bijna 150 mensen hebben via dit platform meegedaan, waarbij er ongeveer 2.700 molshopen geteld zijn. Dit is fors minder dan in 2020, toen er ruim 6.000 molshopen werden doorgegeven. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met de winterse omstandigheden. In tegenstelling tot vorig jaar vonden niet in Gelderland, maar in Noord-Holland de meeste tuintellingen plaats. In de noordelijke provincies en in Zeeland werden de minste tuintellingen doorgegeven.

Een veld vol molshopen

Ondanks dat de mollen(sporen)telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven. Hartelijk dank aan iedereen die afgelopen week meegedaan heeft!

Meer informatie

De mollen(sporen)telling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12. De Zoogdiervereniging zet zich met haar leden en vrijwilligers in voor onderzoek naar en bescherming van inheemse zoogdieren. Word lid en ondersteun de Zoogdiervereniging.

Tekst: Elze Polman & Eveline van der Jagt, Zoogdiervereniging
Foto's: Elzes Dierenwereld; Neeltje Huizenga
Figuur: Waarneming.nl