Molshopen

Mollentelling 2024: minder tellingen, maar meer aandacht voor de mol

Zoogdiervereniging
21-FEB-2024 - Afgelopen weekend vond voor het zesde jaar op rij de landelijke Mollentelling plaats. Op 17 en 18 februari werd iedereen opgeroepen de molshopen in en buiten de tuin door te geven. Met deze informatie ontstaat er een beeld van de verspreiding van de soort. Door ieder jaar te tellen worden ook ontwikkelingen in deze verspreiding zichtbaar. In dit bericht bekijken we de resultaten van dit jaar.

Ook dit jaar konden tellingen weer op verschillende manieren worden doorgegeven. Zo’n 15% van het totaal aantal mollentellingen werd gemeld op Tuintelling.nl. Via deze website kon men de mollen(sporen) in de tuin doorgeven. Van de 555 tellingen die hier werden ingevoerd kwamen de meeste uit Noord-Holland, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland. Limburg, de provincie die vorig jaar aan kop ging, eindigt dit jaar op de 10e plek.

Alle tellingen buiten de tuin konden worden doorgegeven via het mollenmeldpunt op Waarneming.nl. Het hoogste aantal geschatte molshopen in één telling was hier maar liefst 4000!

In totaal zijn er ongeveer 4000 tellingen doorgegeven. Het totaal aantal molshopen komt dit jaar overeen met dat van 2023, namelijk zo’n 80.000. De kaart laat echter zien dat er op minder locaties molshopen zijn doorgegeven. Dit kan meerdere oorzaken hebben en wil dus niet per definitie zeggen dat er meer mollen of zijn.

Een overzicht van de waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl tijdens de Mollentellingen van 2023 (links) en 2024 (rechts).

In de spotlight

Naast het in kaart brengen van de verspreiding van de mol heeft de Mollentelling nog een ander belangrijk doel. Het is namelijk een mooie gelegenheid om meer positieve aandacht voor de mol te genereren. Voor veel mensen is het een mysterieuze soort die men vaak liever kwijt dan rijk is. Dit jaar was er veel aandacht voor de Mollentelling in de media. Zowel in lokale als landelijke media kwam de telling aan bod en werd regelmatig het nut van de mol benadrukt. “Stapje voor stapje zorgen we er samen voor dat de mol in een positief daglicht gezet wordt. Al deze media-aandacht is zeker een stap in de goede richting!” aldus Anne Bus van de Zoogdiervereniging.

Zoogdierexpert Jos Marcelissen telt molshopen in Safaripark Beekse Bergen

Zoogdierexpert Jos Marcelissen mocht tellen op een unieke locatie. Hij ging op stap tussen de kamelen in Beekse Bergen. Bekijk hier de reportage van Omroep Brabant.

Jaarrond tellen

Het weer werkte dit weekend niet echt mee. Heb je daardoor niet kunnen tellen? Dat geeft niks! Ondanks dat de telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven via Telmee.nl, Waarneming.nl of Jaarrondtuintelling.nl

Meer informatie

  • Wil je meer weten over de mol en andere wilde zoogdieren van Nederland? Meld je dan aan voor de Zoogdierdag op 23 maart! Kijk voor meer informatie op de website van de Zoogdiervereniging.
  • De Mollentelling wordt georganiseerd door de Zoogdiervereniging, Tuintelling en Waarneming.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's: Pixabay; Omroep Brabant