Goudplevier (foto: IVN Vecht & Plassengebied

Noordenwind brengt leuke vogels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
29-MEI-2010 - Al weken waait de voorjaarswind uit de noordhoek. Normaal gesproken betekent dat dat het met de vogels, vooral de zeldzaamheden, wat minder zal zijn. Echter, niet dit voorjaar.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 29 mei 2010

Al weken waait de voorjaarswind uit de noordhoek. Normaal gesproken betekent dat dat het met de vogels, vooral de zeldzaamheden, wat minder zal zijn. Echter, niet dit voorjaar.

Goudplevier (foto: IVN Vecht & Plassengebied)De laatste weken zit het weer niet erg mee. April zou nog wel eens een betere maand qua temperatuur kunnen zijn dan mei. Veel te koud voor de tijd van het jaar. Bij noordenwinden, zeker als het zo lang aanhoudt, kun je je afvragen of dat wel goed gaat komen met de terugkerende vogels. Die moeten immers om toch in ons land te geraken flink tegen de wind in vliegen.

Dat ze dat toch wel goed kunnen, blijkt de laatste weken. Met name in het binnenland worden heel bijzondere soorten waargenomen. In de Meinerswijk (bij Arnhem) en in de Ooijpolder (bij Nijmegen) zingt een noordse nachtegaal de longen uit zijn lijf. Eerst in Limburg en daarna in de buurt van Breda werd een Amerikaanse goudplevier ontdekt, deze is al heel zeldzaam in ons land, en helemaal in het binnenland. In de buurt van Kootwijk houdt al een paar weken een superzeldzame dwergooruil bewoners uit hun slaap met zijn onophoudelijk 'tyuh' ' tyuh' dat hij om de paar seconden roept. De bewoners dachten eerst dat het een sirene van een auto was die de hele nacht afging, maar het blijkt dus een dwergooruil te zijn.  

Op waarneming.nl en dutchbirding.nl kunt u mee genieten van alle mooie vogels die er binnen onze landsgrenzen gezien worden. 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland