Oranjekoorts gaat soms te ver

Sovon Vogelonderzoek Nederland
15-JUN-2010 - Afgelopen weekend zag ik een berichtje op de site van de Telegraaf en toen schrok ik toch wel. Oranjegekte is prima, maar een zilvermeeuw oranje verven gaat echt veel te ver.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 15 juni

Afgelopen weekend zag ik een berichtje op de site van de Telegraaf en toen schrok ik toch wel. Oranjegekte is prima, maar een zilvermeeuw oranje verven gaat echt veel te ver.

Bij de dierenopvang in Middelburg werd recent een zilvermeeuw binnen gebracht die helemaal oranje geschilderd was. Het arme beest bleek niet meer te kunnen vliegen. De mensen van de dierenopvang zijn ervan overtuigd dat de meeuw door mensen oranje is geschilderd, want de poten van het dier waren onbeschilderd. Hij kan dus niet in oranje verf gevallen zijn. Het bleek ook nog eens geen waterverf te zijn, dus de verf was moeilijk te verwijderen. Door deze verfactie is het verenpak van de vogel lek en als het dus niet lukt om de verf geheel te verwijderen is de vogel ten dode opgeschreven. De zilvermeeuw is ook niet in staat om de verf er zelf af te plukken. Triest maar waar.

Zilvermeeuw (foto: IVN Vecht & Plassengebied)

Een paar jaar geleden dook er ook al een oranje lepelaar op en recentelijk werd er in Duitsland een blauwe ooievaar gezien. Van die ooievaar wordt trouwens beweerd dat die blauwe kleur niet door menselijk handelen is aangebracht. Wat bezielt mensen toch om vogels te beschilderen? De slachtoffers zijn vervolgens ten dode opgeschreven.

Klik hier voor een foto van de oranje zilvermeeuw.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied