Ransuil vierkant

Piepende jongen lopen het langst

Sovon Vogelonderzoek Nederland
26-JUN-2010 - Heeft u dat ook wel eens? U hoort een rare hoge piep in deze tijd van het jaar en heeft geen idee wat het is. Hieronder volgt het (waarschijnlijke) antwoord…

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Heeft u dat ook wel eens? U hoort een rare hoge piep in deze tijd van het jaar en heeft geen idee wat het is. Hieronder volgt het (waarschijnlijke) antwoord…

Ransuil (foto: SOVON Vogelonderzoek Nederland)In de zwoele korte nachten die nu gaan komen is het heerlijk buiten toeven. Lekker barbecuen en nog maar eens een rosétje inschenken. Doordat men nu steeds meer buiten is, soms wel tot diep in de nacht, zijn er geluiden te horen die men normaal gesproken niet hoort. Een paar van die geluiden zijn hoog piepend, bijna klagend en vooral ook aanhoudend. Soms klinkt het geluid van heel ver. Deze geluiden zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van jonge bosuilen of ransuilen. In deze tijd van het jaar verlaten de uilskuikens hun nest en zwerven in de omgeving uit.

Subtiele verschillen
Ransuiljongen laten om de paar seconden een heel hoog piepgeluid horen. Vaak komt het geluid van verschillende kanten en dat betekent dat er meerdere jongen aanwezig zijn. Het geluid draagt heel ver en is soms op meer dan een kilometer afstand te horen. Het geluid is ook heel klagend en bijna hartverscheurend. Voor sommige mensen is het geluid zo hoog dat ze het niet horen. Het jonge ransuilengeluid is hier te beluisteren.

Jonge bosuilen roepen enigszins vergelijkbaar met jonge ransuilen, maar toch zit er een andere klank in. Het klinkt meer als PSIE-ep, PSIE-ep, (dus met een S-klank erin en een afsluitend P-klank) terwijl een jonge ransuil meer klinkt als een langgerekter PIEEEE-eh. Het jonge bosuilengeluid is hier te beluisteren.

Mocht u één dezer dagen nog een laat ommetje maken, dan bent u voorbereid.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: SOVON Vogelonderzoek Nederland