Strix aluco. Bosuil. Jong

Bosuil met drie uilskuikens in Oisterwijk

13-MEI-2012 - In de bossen van Oisterwijk kun je met veel geluk ergens een uil zien zitten. Maar soms beleef je iets heel bijzonders, zoals afgelopen week. Kinderen kwamen enthousiast vertellen dat ze een jong uiltje in de boom hadden gezien. Moeder zat vlakbij hoog in een andere boom.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de bossen van Oisterwijk kun je met veel geluk ergens een uil zien zitten. Maar soms beleef je iets heel bijzonders, zoals afgelopen week. Kinderen kwamen enthousiast vertellen dat ze een jong uiltje in de boom hadden gezien. Moeder zat vlakbij hoog in een andere boom.

Het was al even bekend dat er uilen broedden in de nestkast die Natuurmonumenten in het Oisterwijkse bos had opgehangen. Half april stak een uil zijn kop uit deze speciale uilenkast, die nog niet eerder bewoond was. Zou het dit jaar lukken? Een paar weken later blijkt het echt zo te zijn: er broeden bosuilen in de kast in de Oisterwijkse bossen!

Jonge bosuilten (foto: Martin Mollet)

Uil broedt drie eieren uit
Niet één, niet twee, maar zelfs drie uilskuikens verschenen vlak daarna voor de opening van de nestkast. Medewerkers van Natuurmonumenten hielden de nestkast in de gaten en op 5 mei was het zover. De eerste takkeling klom uit en op de kast! Op 8 mei zat de nieuwste bosbewoner in de buurt van de kast in een boom uit te rusten. Een uurtje later was hij gevlogen.

Takkeling in de boom
Jonge uilen worden takkelingen genoemd. Als ze het nest uitkomen, kunnen ze namelijk nog niet vliegen. Ze fladderen wat, vallen op de grond en kruipen naar een boom in de buurt. Met hun scherpe klauwen klimmen ze dan naar een laaghangende tak.

Onder moeders vleugels
De jonge uilen worden nog 2 tot 3 maanden gevoerd. Daarna worden ze verstoten en moeten ze op zoek naar hun eigen territorium.

Kijk hier voor foto's van de jonge bosuilen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Martin Mollet, Saxifraga