eerste egelbabies 2010 Venlo

Al egeljongen in zuidelijke delen van het land

Zoogdiervereniging
9-JUL-2010 - In het zuiden van Nederland zijn al op diverse plekken egels met jongen gesignaleerd. In de noordelijkere delen lijkt dit nog niet het geval te zijn. Dat blijkt uit meldingen die bij de Zoogdiervereniging binnen kwamen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

In het zuiden van Nederland zijn al op diverse plekken egels met jongen gesignaleerd. In de noordelijkere delen lijkt dit nog niet het geval te zijn. Dat blijkt uit meldingen die bij de Zoogdiervereniging binnen kwamen.

Via de website www.egelweekend.nl en na een rondvraag bij diverse opvangcentra voor egels in het land, kreeg de Zoogdiervereniging al diverse meldingen van egels met jongen binnen.

Opvallend daarbij is dat het zuiden van het land eerder is dan het noorden. Terwijl Venlo al begin juni egeljongen had en ook uit Goes en de buurt van Nijmegen in juni al nestjes gezien zijn, hebben ze in Naarden en Warmerhuizen nog geen gesignaleerd.

Foto: Ricky Peeters Venlo

Waar al wel?
Egelopvang Peel en Maasstreek te Venlo heeft begin juni de eerste egeljongen al binnen gehad. Begin juni zag Gerrit van Niftrik een nest met jongen in zijn tuin te Leuth (bij Nijmegen). En Miranda Wisse uit Goes meldt een nest met jonge egels op 29 juni. Op 4 juli kreeg de Stichting Vogelklas Karel Schot te Rotterdam de eerste egeljongen binnen. Er waren drie egeltjes gevonden in een modderplas in Gorichem. Steenkoud en drijfnat schreeuwden ze de longen uit hun lijfje, aldus de opvang. Een paar dagen later ging het alweer een stuk beter met ze.

Venlo (zie ook bovenste foto)

 Foto: Ricky Peeters VenloFoto: Ricky Peeters Venlo

Rotterdam

Foto: Else ArendseFoto: else Arendse

Waar nog niet?
Stichting Egelbescherming Nederland (met hoofdvestiging in Naarden) meldt op 7 juli nog geen egeljongen te hebben gesignaleerd. En ook Egelopvang Dikke Prik te Warmerhuizen (kop van Noord-Holland) heeft er nog geen gezien. Die verwacht de jongen pas in augustus en september.

Draagtijd
Jonge egels worden na een draagtijd van 34 dagen geboren. Het gemiddeld aantal jongen dat een egel krijgt is vijf (maar het kunnen ook 2 en soms wel 10 zijn). Egelbabies worden kaal en blind geboren. De eerste weken drinken ze alleen melk bij de moeder. Na een week of drie gaan ze samen met moeder op stap om voedsel te zoeken en worden steeds zelfstandiger. Na ongeveer zes weken gaan ze hun eigen weg en verlaten het territorium van de moeder.

Foto: Gerrit van NiftrikFoto: Gerrit van Niftrik

Ook bij u?
De Zoogdiervereniging is geïnteresseerd in andere meldingen van egelnestjes om te kijken of het inderdaad zo is dat egels in het zuiden veel vroeger geboren worden dan in het noorden van ons land. Dus ziet u een nestje met egels, geef het dan door op info@zoogdiervereniging.nl.

Overigens moet u de nestjes met rust laten. Tenzij de moeder er niet meer is (bijvoorbeeld aangereden is). Dan kunt u het beste contact opnemen met de dichtstbijzijnde egelopvang.

Voor meer over egels, zie www.egelweekend.nl

Tekst: Eric van Kaathoven en Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Foto’s: bovenste drie, de eerste jonge egels van het jaar bij opvang in Venlo, Ricky Peeters, daaronder twee foto's van de egels in juli opgevangen in Rotterdam, Else Arendse en onderaan twee foto's van opgroeiende egels in de tuin van Gerrit van Niftrik