Stijf hardgras

Floristiek vanaf het terras: vier stadse nieuwkomers

FLORON
29-JUL-2010 - Zomer in de stad. Onderweg naar het terras verdient het aanbeveling om goed naar de grond te kijken. Op diverse plekken in Amsterdam gaat het recent gearriveerde stadsplanten voor de wind. De afgelopen jaren zijn op diverse plekken nieuwe groeiplaatsen van nieuwkomers als Spaanse dravik en Kransgras ontdekt.

Bericht uitgegeven door FLORON op donderdag 29 juli 2010

Zomer in de stad. Onderweg naar het terras verdient het aanbeveling om goed naar de grond te kijken.  Op diverse plekken in Amsterdam gaat het recent gearriveerde stadsplanten voor de wind. De afgelopen jaren zijn op diverse plekken nieuwe groeiplaatsen van nieuwkomers als Spaanse dravik en Kransgras ontdekt.

Stijf hardgras (foto: Wout van der Slikke)Spaanse dravik is een gras uit het mediterane gebied dat nu op diverse plekken in Amsterdam opduikt. Een mooie groeiplaats bevindt zich rond de brandweerkazerne op de kruising van de Marnixstraat en de Rozengracht. De plant is gemakkelijk te herkennen, omdat het een rechtopstaande fiere zwenkdravik is. Normaliter buigen de aartjes van zwenkdravik naar beneden, omdat de aarsteeltjes slapper zijn.

Kransgras kom ik maar niet tegen, omdat het als twee druppels water lijkt op fioringras en de verschilpunten, een langere palea en half zo kleine helmknoppen, niet echt een gemakkelijk signalement vormen. Toch zijn er floristen die deze plant op steeds meer plekken eruit halen.

Daarnaast blijkt een klein grasje van open plekken het buitengewoon goed te doen in de stad: Stijf hardgras. Deze plant staat in Amsterdam op steeds meer plekken langs de grachten, maar lijkt het ook in andere steden goed te doen. Dit is extra leuk, omdat een tiental jaren geleden verwacht werd dat deze ernstig bedreigde rode lijstsoort in Nederland uit zou sterven. Dit kwam omdat de open kalkgraslanden vergrasten, maar gelukkig heeft deze soort zijn groeiplaats in de provincie verruild voor stoepen en straten in West-Nederland.

Kransmuur begint inmiddels behoorlijk ingeburgerd te raken en dat geldt niet alleen voor Amsterdam. Toch zijn er nog hele provincies waar de soort niet van bekend is. Ze zullen in Overijssel en Flevoland toch wel terrasjes hebben?

Tekst: Arnout-Jan Rossenaar
Foto: Wout van der Slikke, FLORON