Bruine kikker met kleurafwijking gevonden in Warnsveld

Oranje kikker verontrust bewoonster Warnsveld

Stichting RAVON
12-SEP-2010 - De vondst van een oranje kikker in haar vijver heeft een bewoonster in Warnsveld angst aangejaagd omdat zij dacht een gifkikker in haar vijver te hebben. De kikker werd snel gevangen. Na determinatie bleek het te gaan om een bruine kikker met een kleurafwijking.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

De vondst van een oranje kikker in haar vijver heeft een bewoonster in Warnsveld angst aangejaagd omdat zij dacht een gifkikker in haar vijver te hebben. De kikker werd snel gevangen. Na determinatie bleek het te gaan om een bruine kikker met een kleurafwijking.

Bruine kikker met kleurafwijking gevonden in Warnsveld (foto: Kees Polman)Kleurafwijkingen worden wel vaker waargenomen bij bruine kikkers. Zo zijn er meldingen van witte, roze, gele en oranje bruine kikkers. Dit hangt samen met een pigmentafwijking in de huid. Een tekort aan melanine kan leiden tot deze pigmentafwijking. Een teveel aan melanine kan leiden tot zwarte, bruine of okerkleurige pigmenten. De gevangen bruine kikker was wel uitzonderlijk oranje gekleurd.

 

Foto: Wim Mulder

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar kleurafwijkingen bij de bruine kikker. Geef daarom uw waarneming van vreemd gekleurde kikkers door aan RAVON.

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Kees Polman en Wim Mulder