Kikkerbeet in de sloot

Turionentijd

FLORON
16-SEP-2010 - Veel waterplanten maken turionen om te overwinteren. Het is nu de tijd om deze onderduikende winterknoppen te bekijken. Voor je het weet zijn ze naar de bodem gezakt om te overwinteren, of tijdens slootschoningen op de kant terechtgekomen.

Bericht uitgegeven door FLORON op donderdag 16 september 2010

Veel waterplanten maken turionen om te overwinteren. Het is nu de tijd om deze onderduikende winterknoppen te bekijken. Voor je het weet zijn ze naar de bodem gezakt om te overwinteren, of tijdens slootschoningen op de kant terechtgekomen.

Kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) gedurende de zomer hele matten gevormd in sloten en plassen (foto: Gertie Papenburg)Afgelopen voorjaar heeft Natuurbericht aandacht besteed aan hydrofyten, echte waterplanten. Zij overwinteren met behulp van turionen, onderduikende winterknoppen. Onder de titel ‘Onderduikers’ verscheen daarover een bericht. Nu veel waterplanten hun zomerseizoen nagenoeg voltooid hebben, is het de tijd om deze turionen te bekijken.

Fonteinkruiden, vederkruiden, blaasjeskruiden en tal van andere onderwaterplanten: allemaal hebben ze hun winterknoppen aangemaakt. In het centrum van de foto een zevental turionen van Kikkerbeet (foto: Gertie Papenburg)Straks vallen de planten door rotting uiteen en zinken de turionen naar beneden. Overigens komen veel waterplanten daar niet aan toe. Met grof geweld worden ze tijdens de slootschoningen van de  waterschappen uit de sloot gedregd en belanden op de kant. Dat schoningsseizoen is per 1 september begonnen. Bij het schonen raken veel winterknoppen gelukkig tijdig los van de planten en belanden toch waar ze horen: op de onderwaterbodem.

Wie zulke turionen zelf eens wil zien, moet er nu opuit want als ze straks op de slootbodem liggen is het lastig zoeken. En als u de draglines van het waterschap vóór wilt blijven, moet u zeker niet te lang meer wachten.

Tekst en foto’s: Gertie Papenburg, FLORON