Muurhagedis

Hagedissenvangers opgepakt

Stichting RAVON
17-OKT-2010 - Afgelopen week zijn twee personen op heterdaad betrapt bij het illegaal vangen van muurhagedissen in Maastricht. Tegen de twee is proces verbaal opgemaakt. De muurhagedis is de zeldzaamste hagedis van Nederland. Het is een ernstig bedreigde soort die in ons land alleen nog voorkomt op enkele oude vestingwerken in het centrum van Maastricht. Wegvang van dieren vormt een van de voornaamste bedreigingen voor deze hagedissensoort.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Afgelopen week zijn twee personen op heterdaad betrapt bij het illegaal vangen van muurhagedissen in Maastricht. Tegen de twee is proces verbaal opgemaakt. De muurhagedis is de zeldzaamste hagedis van Nederland. Het is een ernstig bedreigde soort die in ons land alleen nog voorkomt op enkele oude vestingwerken in het centrum van Maastricht. Wegvang van dieren vormt een van de voornaamste bedreigingen voor deze hagedissensoort.

De bedoeling van het aangehouden tweetal was de dieren te houden in een eigen terrarium. Een van beiden gaf zelfs aan de hagedissen te willen kweken, om ze vervolgens in de eigen buurt uit te zetten en een nieuwe populatie te krijgen.

Muurhagedis (foto: Jelger Herder)
De twee werden betrapt door een vrijwilliger van het RAVON-Meetnet Reptielen. Hij legde de illegale activiteiten op camera vast en schakelde onmiddellijk de dienst Stadstoezicht en handhaving van de gemeente Maastricht in. De ambtenaren waren snel ter plekke en hebben de bewuste personen aangehouden. In de tas van een van hen werden twee muurhagedisvrouwtjes aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en even later weer op de juiste plek vrijgelaten. De twee vangers zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Tekst: Tamira Hankman, RAVON
Foto: Jelger Herder, RAVON (www.digitalnature.org)