jonge egels

Heel veel jonge egels in de opvang

Zoogdiervereniging
19-OKT-2010 - Diverse egelopvangcentra in het land melden dat ze het nu extra druk hebben met de opvang van jonge egels. Jonge egels komen in een opvangcentrum terecht wanneer ze niet op tijd genoeg reserves hebben aangemaakt voor hun winterslaap, of verstoord worden tijdens het winterklaar maken van tuinen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Diverse egelopvangcentra in het land melden dat ze het nu extra druk hebben met de opvang van jonge egels. Jonge egels komen in een opvangcentrum terecht wanneer ze niet op tijd genoeg reserves hebben aangemaakt voor hun winterslaap, of verstoord worden tijdens het winterklaar maken van tuinen.  

Egelopvangcentra uit Warmenhuizen, Den Haag, Venlo, Ureterp en Rotterdam melden dat ze de laatste weken te maken hebben met een vloedgolf aan jonge egels. Het is elk jaar een drukke tijd voor de opvang maar volgens een aantal opvangcentra is het dit jaar veel drukker dan andere jaren.

Jonge egels (foto: Barend en Marleen Landman)
Egels krijgen tussen juni en oktober jongen. De laatste egeljongen die geboren worden moeten extra snel vet aankweken om klaar te zijn voor hun eerste winterslaap. Daarnaast moeten de moeders ook sneller op gewicht komen waardoor ze vaker hun nesten verlaten om voedsel te zoeken. De minder sterke jonge egels kunnen dan verzwakken en ziek worden.

Het is nu ook de tijd dat mensen hun tuin ruimen (winterklaar maken) en daar wil nog wel eens verstoring bij optreden. Tenslotte kunnen jonge egels in een opvangcentrum terecht komen wanneer hun moeder is omgekomen in het verkeer. De opgevangen egeltjes kunnen in de opvangcentra aansterken voordat ze weer in de natuur worden uitgezet.

Jonge egels (foto: Marleen en Barend Landman)
Het komt de egels goed uit als mensen hun tuin niet al te netjes maken: laat her en der dus een hoopje takken en bladeren liggen. Egels gebruiken deze hopen graag voor het maken van nesten waar ze hun jongen groot brengen en winterslaap houden.

>>Tips over hoe u uw tuin egelvriendelijk in kunt richten vindt u op de site van het egelweekend. U kunt op deze website ook vinden wat u kunt doen met gewonde of zieke egels.

Tekst: Zoogdiervereniging met dank aan Egelopvangcentra Dikke Prik, Den Haag, Peel-en Maasstreek en 'Vogelklas Karel Schot', www.egelweekend.nl
Foto: Barend en Marleen Landman, Egelopvang Dikke Prik