Kanotocht IJsselmonde

Roeien met de riemen die je hebt

ARK Rewilding Nederland
22-OKT-2010 - Verkeersknooppunten staan niet bekend om hun natuurschoon. Maar bij knooppunt Zuidplein hoef je niet ver te zoeken om oer-Nederlandse natte natuur te vinden. In de achtertuin van Barendrecht ligt klimaatbuffer IJsselmonde: een 1000 hectare groot gebied, met als doel om water voor lange tijd op te slaan bij weersextremen. Mét de realisatie van IJsselmonde ontstaat ook een waardevol recreatie- en natuurgebied. Een ideale plek om met kano-excursies de natuur te ervaren.

Bericht uitgegeven door ARK op vrijdag 22 oktober 2010

Verkeersknooppunten staan niet bekend om hun natuurschoon. Maar bij knooppunt Zuidplein hoef je niet ver te zoeken om oer-Nederlandse natte natuur te vinden. In de achtertuin van Barendrecht ligt klimaatbuffer IJsselmonde: een 1000 hectare groot gebied, met als doel om water voor lange tijd op te slaan bij weersextremen. Mét de realisatie van IJsselmonde ontstaat ook een waardevol recreatie- en natuurgebied. Een ideale plek om met kano-excursies de natuur te ervaren.

Kanoën op Gaatkensplas (foto: Ineke van Dort)

Ondanks het onstuimige herfstweer hebben afgelopen week bijna 100 Barendrechters zich per kano laten verrassen door de contrastrijke setting van IJsselmonde. Onderdeel van de kanoroute is de Gaatkensplas. Een voedselrijke veenplas met troebel water waar beton en natuurlijke oevers met veel riet elkaar afwisselen. De laatste zijn een prima paaiplek voor vissen en het wemelt er nu dan ook van de kleine stekelbaarsjes. De kunstmatige rieteilandjes zijn geliefde broedplekken voor allerhande watervogels waaronder futen en kuifeenden.

Met de kano langs huizen aan Gaatkensplas (foto: Ineke van Dort)

Vanaf de Gaatkensplas kun je de sloten tussen de huizen op kanoën. Daar is op ooghoogte niets anders te zien dan nog meer beton, en je kunt er ongegeneerd de woonkamers inkijken. Maar als je je voorzichtig opzij buigt, zonder uit de kano te glijden, is het water opeens kraakhelder en begroeid met biezen en waterlelies. Zo helder kan in de toekomst het water van de gehele Zuidpolder eruit gaan zien als de doorstroom van water toeneemt met de realisatie van deze klimaatbuffer.
Blijkbaar is dus goed toeven in de stad voor plant en dier, vooral als je als zwaan of krakeend tot vlakbij de pizzabakker kan zwemmen!

In samenwerking met waterschap Hollandse Delta, de gemeente Barendrecht en het ministerie van VROM, werkt ARK aan deze klimaatbuffer in de Zuidpolder.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Ineke van Dort, ARK