Hazelaar in herfst

Hazelaar al klaar voor voorjaar

FLORON
8-NOV-2010 - Terwijl de herfst zich in vele tinten geel, oranje, rood en bruin laat gelden, nemen sommige soorten alvast een voorschot op het nieuwe groeiseizoen. Bij Hazelaar is dat nu goed te zien.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Terwijl de herfst zich in vele tinten geel, oranje, rood en bruin laat gelden, nemen sommige soorten alvast een voorschot op het nieuwe groeiseizoen. Bij Hazelaar is dat nu goed te zien.

Hazelaarkatjes in de herfst (foto: Wout van der Slikke)Tussen het verkleurde blad zien we bij Hazelaars de grijsgroene katjes al zitten. Ze zijn al in de zomer aangelegd, maar komen meer in beeld nu deze grote struiken hun blad verliezen. Overigens zijn bij veel meer bomen en struiken de knoppen in het najaar al aanwezig, maar bij katjesdragers als Hazelaar en Els valt het gewoon meer op.

Hazelaar is er niet alleen vroeg bij met de vooraankondiging van het nieuwe seizoen. Over een maand of twee (en soms wel eerder) geeft deze soort als vroegste bloeier ook daadwerkelijk de aftrap tot het nieuwe seizoen. En ook in een ander opzicht was Hazelaar er vroeg bij. Het is namelijk een van de eerste houtgewassen die zich na de laatste ijstijd (circa 10.000 jaar geleden) in onze streken wist te vestigen. Grove den en Berk gingen daaraan vooraf, maar waar de bodem rijk genoeg was voor vestiging van Hazelaar wist deze soort de andere te verdringen. Met haar dichte bladerdek zorgt Hazelaar voor zoveel schaduw, dat kieming van veel andere soorten onmogelijk wordt.

De snelle opmars heeft Hazelaar mede te danken aan haar rijke en smakelijke vruchten. Dieren spelen een actieve rol in hun verspreiding. Ook de mens maakte dankbaar gebruik van deze natuurlijke schatkamer, zowel jagers-verzamelaars als Grieken en Romeinen brachten de soort in cultuur.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON