zaden veldhondstong

Planten in de lift

FLORON
15-NOV-2010 - Herfst. ‘ Vierkante wielen’ zijn nog niet voorbij gekomen, maar dwarrelende blaadjes des te meer. Dagen waarop de spoorwegen jaarlijks kampen met uitvallende treinen en vertragingen. Voor sommigen een reden hun toevlucht te nemen tot alternatief vervoer, zoals meerijden.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Herfst. ‘ Vierkante wielen’ zijn nog niet voorbij gekomen, maar dwarrelende blaadjes des te meer. Dagen waarop de spoorwegen jaarlijks kampen met uitvallende treinen en vertragingen. Voor sommigen een reden hun toevlucht te nemen tot alternatief vervoer, zoals meerijden.

Liftende zaden van veldhondstong (foto: Wout van der Slikke)De plantenwereld heeft die techniek al sinds lange tijd ‘onder de knie’. Onder onze planten vinden we dan ook uitgekookte lifters. Wie een flinke duinwandeling maakt kan daar over meepraten. Bij thuiskomst blijk je ongemerkt vol plantaardige herinneringen te zitten. Met zaden van de veldhondstong bijvoorbeeld, typische klitvruchten met kleine stekels vol weerhaakjes.

Voor zaden is liften een avontuurlijke aangelegenheid. Het is hier niet de lifter, maar de vervoerder die bepaalt waar je wordt afgezet. Ook in het geval van veldhondstong is dat uiteindelijk nog niet zo’n slechte strategie. In het droge duin, waar deze soort hoofdzakelijk voorkomt, zijn immers ook de milieuomstandigheden onvoorspelbaar. Met een gevarieerde verspreiding van de zaden zijn er altijd wel plekken waar zaad in de juiste kiemomstandigheden terecht komt. Het konijn, in de duinregio toch wel hoofdvervoerder van de hondstongzaden, toont zich daarbij onbedoeld klantvriendelijk. Door zijn graafwerkzaamheden bedekt hij het zaad met zand en humus en schept daarmee een prima kiembed.

Of liften ook voor treinreizigers een succesvol alternatief is, is nog maar de vraag. Het herfstweer heeft bij het autoverkeer eveneens vertraging en files tot gevolg. Maar zoals elke herfst waait dat weer ook wel weer over.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON