wilde zwijnen Utrecht filmbeelden

Nu ook beelden van de wilde zwijnen in Utrecht

Zoogdiervereniging
14-DEC-2010 - Het was een kwestie van tijd, maar de eerste wilde zwijnen zijn op de Utrechtse Heuvelrug gezien. Het bewijs in de vorm van haren was al eerder gevonden maar nu zijn er ook bewegende beelden van de wilde zwijnen. Miljarden eikels en dikke pakken bladeren lagen uitnodigend te wachten op het eerste wilde zwijn dat de tocht naar de Utrechtse Heuvelrug zou wagen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Het was een kwestie van tijd, maar de eerste wilde zwijnen zijn op de Utrechtse Heuvelrug gezien. Het bewijs in de vorm van haren was al eerder gevonden maar nu zijn er ook bewegende beelden van de wilde zwijnen. Miljarden eikels en dikke pakken bladeren lagen uitnodigend te wachten op het eerste wilde zwijn dat de tocht naar de Utrechtse Heuvelrug zou wagen.

Wild zwijn inspecteert de camera (foto: Christoph Janzing en Stefan Sand)Boswachter Hugo Spitzen van het Utrechts Landschap is blij met deze waarneming: "Wilde zwijnen schoffelen met hun neus de bladeren en bosbodem om, op zoek naar lekkere hapjes. Door hun gewroet komt de bosbodem open te liggen, waar dan jonge bomen kunnen kiemen. Dat is goed voor verjonging van het bos en voor een diverse natuur op de bosbodem. Het is zelfs zo dat ik soms de bosbodem met een machine moet omwoelen als ik bosverjonging een handje willen helpen. Het wilde zwijn doet dat uit zichzelf voor ons, fantastisch dat hij weer terug is."

Eerder waren al wroetsporen en haren gevonden door een medewerker van de Zoogdiervereniging. Op een plek waar een melding gedaan was, is op verzoek van het Utrechts Landschap een nachtcamera opgehangen door studenten van de Wageningen Universiteit. En nu zijn er prachtige beelden waarop een wild zwijn nieuwsgierig de camera inspecteert en een tweede zwijn in het schemerdonker voorbij loopt.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wild zwijn inspecteert de camera (video: Christoph Janzing en Stefan Sand)

Om verstoring te voorkomen kan de exacte locatie niet bekend gemaakt worden. Van nature komen wilde zwijnen in de bossen op de Heuvelrug en in de uiterwaarden voor. Dat het ook in 2010 nog zou kunnen is eerder dit jaar in beeld gebracht door de kansenkaart van de Zoogdiervereniging. De Zoogdiervereniging heeft 2010 tot jaar van het Wild Zwijn betiteld, mede omdat het dier ook in andere delen van Nederland aan een opmars bezig is.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wild zwijn passeert in het schemerdonker de camera (video: Christoph Janzing en Stefan Sand)

Aan de komst van het wilde zwijn zitten veel kanten. Voor veel mensen is een bezoek aan het bos nog leuker als je ook grote dieren in het bos kunt zien. Wilde zwijnen drukken echter ook hun stempel op het landschap. Ervaringen met wilde zwijnen laten zien dat het belangrijk is om rekening te houden met twee dingen: landbouwschade en kans op aanrijdingen in het verkeer. Dat het mogelijk is om hier rekening mee te houden, is bekend van de Veluwe, delen van Limburg en gebieden in Duitsland waar wilde zwijnen leven.

Provincie Utrecht werkt momenteel aan een nota over wilde hoefdieren om vast te leggen welke maatregelen nodig zijn. Het Utrechts Landschap denkt graag mee over dit beleid. De komst van de eerste zwijnen spoort ons aan om haast te maken met deze afspraken.

Tekst: Het Utrechts Landschap en de Zoogdiervereniging
Videobeelden: Christoph Janzing en Stefan Sand, studenten van de Wageningen Universiteit