Vorstverlet voor amfibieën

Stichting RAVON
12-JAN-2011 - Afgelopen weekend, net na de eerste vorstperiode, zijn de eerste amfibieën wakker geworden en aan de wandel gegaan. Op 7 januari werd in Gelderland een gewone pad op de weg gevonden en in Drenthe was er een overzetlocatie waar enkele bruine en groene kikkers werden gemeld. In Zuid-Limburg werd de eerste vuursalamander waargenomen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op woensdag 12 januari 2011

Afgelopen weekend, net na de eerste vorstperiode, zijn de eerste amfibieën wakker geworden en aan de wandel gegaan. Op 7 januari werd in Gelderland een gewone pad op de weg gevonden en in Drenthe was er een overzetlocatie waar enkele bruine en groene kikkers werden gemeld. In Zuid-Limburg werd de eerste vuursalamander waargenomen.

Gewone pad, bruine kikker en vuursalamander aan de wandel (foto’s: Arnold van Rijsewijk)

Gewone padden trekken normaliter tijdens warme, vochtige nachten in maart massaal naar hun voortplantingswater. Groene kikkers volgen een maand later: pas in april zijn ze in grote aantallen in hun voortplantingswater te vinden. Was het de afgelopen weken heel erg koud, op 7 januari lag de maximum temperatuur op ruim 9 °C en regende het. De normale temperatuur voor de tijd van het jaar is vijf graden. Mooie omstandigheden dus voor een wandeling. Met de gewone pad liep het goed af: het grote vrouwtje bereikte heelhuids de overkant van de weg. Met de kikkers liep het helaas minder goed af: hun uitstapje kwam abrupt ten einde toen ze door een auto overreden werden.

De meeste soortgenoten zitten voorlopig nog even onder de grond of in het water. Zij worden pas echt actief als de vorst uit de grond is en de warme temperaturen iets langer aanhouden.

Tekst: Annemarieke Spitzen en Raymond Creemers, RAVON
Foto’s: Arnold van Rijsewijk, RAVON