Jonge nijlganzen
18-JAN-2011 - Het nieuwe vogelseizoen is begonnen. De sneeuw is nog niet weg of de eerste vogels krijgen het voorjaar in hun bol. In Limburg werd afgelopen weekend de eerste zingende tjiftjaf gehoord en in Arnhem zwommen afgelopen week al jonge nijlganzen rond. Tenslotte laten stadsmerels en lijsters ook weer van zich horen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Het nieuwe vogelseizoen is begonnen. De sneeuw is nog niet weg of de eerste vogels krijgen het voorjaar in hun bol. In Limburg werd afgelopen weekend de eerste zingende tjiftjaf gehoord en in Arnhem zwommen afgelopen week al jonge nijlganzen rond. Tenslotte laten stadsmerels en lijsters ook weer van zich horen.

Afgelopen weekend werd in Limburg de eerste zingende tjiftjaf van het jaar gehoord. Dit zal vast en zeker een overwinteraar zijn geweest, maar zo gauw de temperaturen even boven normale waarden komen, krijgen sommige vogels blijkbaar de lentekriebels.

Jonge nijlganzen (foto: Andrew George)

In park Sonsbeek in Arnhem zwommen vorige week enkele jonge nijlganzen rond. Het ouderpaar is ergens eind vorig jaar gaan broeden en de jongen kropen in december te midden van alle sneeuw en ijs uit het ei. Het lijkt er zowaar op dat de jongen, die nu al een aantal weken oud zijn, de winter gaan overleven.

In het bos beginnen ook al weer heel voorzichtig de bosvogels aan de lente te denken. In de stad zijn er al diverse zingende merels en grote lijsters gemeld. Zingen ze niet te vroeg?

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Andrew George