herstel muurflora

Restauratie kademuur met oog voor de natuur

FLORON
1-MRT-2011 - Momenteel vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan de muren van de Rouaanse kaai in Middelburg. Hierbij is er veel aandacht om de bijzondere muurplanten van de kademuren zoveel mogelijk te behouden.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Momenteel vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan de muren van de Rouaanse kaai in Middelburg. Hierbij is er veel aandacht om de bijzondere muurplanten van de kademuren zoveel mogelijk te behouden.

Werkzaamheden Rouaanse kaai te Middelburg (foto: Justus van den Berg)De historische binnenstad van Middelburg herbergt een aantal plekken met bijzondere muurflora. Vooral het gebied rond de oude haven, met dokken en kaaien resterend uit de VOC-tijd, is zeer de moeite waard. Tongvaren, Muurvaren, Muurleeuwenbek en Muurfijnstraal komen er op diverse plekken voor. Maar ook een zeldzaamheid als IJzervaren houdt hier al lange tijd stand. Veel van de oude muren zijn echter aan vervanging toe en daarbij dreigt deze specifieke natuur verloren te gaan. De gemeente probeert nu bij de restauratiewerkzaamheden de schade aan de muurflora te beperken. Met hulp van Nanning-Jan Honingh van Stichting Landschapsbeheer Zeeland en vrijwilligers van FLORON.

Terugplaatsen varen in nieuw muurdeel (foto: Aart van Belzen, Gemeente Middelburg)Deze maand is begonnen met het eerste stuk muur, dat vervangen wordt over een lengte van 270 meter. Om de planten te sparen worden de meest waardevolle muurdelen met plant en al weggenomen en na verbetering van de kade in zijn geheel teruggeplaatst. Sommige delen van de muur zijn echter in zo’n slechte staat dat deze aanpak niet overal mogelijk is. Op die plekken worden de planten bij het afbreken los uit de muur genomen en tijdelijk opgepot. Bij het opbouwen van de nieuwe kademuur worden zij opnieuw ‘ingemetseld’. Dat gebeurt met speciale mortel die minder hard is dan het gebruikelijke cement. Om goede condities voor de muurplanten te creëren is zelfs boekweitmeel toegevoegd. De speciale behandeling vraagt om vakmanschap en leerlingen uit het beroepsonderwijs mogen in het project meedraaien om werkervaring op te doen.

De eerste werkzaamheden vanaf drijvende pontons moeten volgende maand gereedkomen. Gedurende het vaarseizoen van mei tot oktober wordt het herstelwerk onderbroken. Daarna gaat men verder met het volgende gedeelte, dat in mei volgend jaar gereed moet zijn. FLORON-vrijwilligers zullen de ontwikkelingen zeker volgen om ook de resultaten op langere termijn te zien.

Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Foto's: Justus van den Berg; Aart van Belzen, Gemeente Middelburg
Bron: PZC / Omroep Zeeland