putter gadget. www.ivnvechtplassen.nl

Ook putters vieren lente

Vogelbescherming Nederland
4-MRT-2011 - Putters zijn misschien wel de mooiste vinkachtigen. Wil je ze in je eigen tuin zien? Probeer dan eens een ‘putter biotoop’ aan te leggen en de vogels naar je tuin te lokken! Kaardenbollen zijn onmisbaar in een puttervriendelijke tuin. Nu, aan het begin van de lente, pikken de vogels de laatste zaden uit de verdroogde overblijfselen van de bloemen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 4 maart 2011

Putters zijn misschien wel de mooiste vinkachtigen. Wil je ze in je eigen tuin zien? Probeer dan eens een ‘putter biotoop’ aan te leggen en de vogels naar je tuin te lokken! Kaardenbollen zijn onmisbaar in een puttervriendelijke tuin. Nu, aan het begin van de lente, pikken de vogels de laatste zaden uit de verdroogde overblijfselen van de bloemen. 

Putter op kaardenbol (foto: IVN Vecht & Plassengebied)Oorspronkelijk komt de putter voor langs bloemrijke randen van vochtige loofbossen. De belangrijkste voorwaarde is een rijke vegetatie met distels, paardenbloemen, zonnebloemen, klis, kaardenbollen en teunisbloemen. Deze planten produceren de zaden waarvan de putter afhankelijk is. Als u ruimte heeft voor het aanplanten van een els, dan maakt u nog meer kans om putters in uw tuin te krijgen. In de winter pikken ze zorgvuldig de zaden uit de elzenproppen.

Het is echt genieten als je aan het begin van de lente de putters volop de laatste zaden uit de kaardenbollen ziet pikken. Eigenlijk zou je zelf nog een aantal zaden moeten achterhouden om deze vanaf begin april in de tuin uit te zaaien. In de zomer groeit hieruit een rozet met groene bladeren dicht tegen de grond. Het volgende jaar schiet de plant omhoog (tot soms wel twee meter) en bloeit in de tweede helft van de zomer met de kenmerkende lila-paarse, gestekelde bloemen. De bladeren vormen samen rond de stengel een waterkommetje dat na regen lang gevuld blijft.

Vogels drinken regelmatig uit deze natuurlijke waterbakjes. De kaardenbol produceert nectar en trekt daarom veel bijen, zweefvliegen en hommels aan: indirect ook weer voedsel voor vogels. En als de bloem is uitgebloeid zijn de zaden in de kaardenbollen gewild bij putters. De kaardenbol is, kortom, een aanrader voor elke vogelvriendelijke tuin!

Tekst: Anna Kemp, Vogelbescherming Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied