Eitjes van diverse zeevissen in de lente

Vandaag begint de meteorologische lente: kijk maar onder water

Stichting ANEMOON
1-MRT-2011 - Vandaag, 1 maart, begint de meteorologische lente. Het eerste kievitsei is nog niet gevonden. De eerste plantjes tonen slechts schuchter hun eerste frisse voorjaarsblaadjes boven de grond. Buiten is het koud en guur. Het valt niet mee om te beseffen dat de winter eindelijk voorbij is. Maar steek je hoofd onder water en kijk eens naar de dieren die op onze kust wonen. Zij weten al weken dat de winter zijn strenge regime aan het verliezen is. In de Zeeuwse Delta zien we momenteel overal dat diverse zeedieren zich nu massaal aan het voortplanten zijn. Daar is de lente al lang begonnen.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON op [publicatiedatum]

Vandaag, 1 maart, begint de meteorologische lente. Het eerste kievitsei is nog niet gevonden. De eerste plantjes tonen slechts schuchter hun eerste frisse voorjaarsblaadjes boven de grond. Buiten is het koud en guur. Het valt niet mee om te beseffen dat de winter eindelijk voorbij is. Maar steek je hoofd onder water en kijk eens naar de dieren die op onze kust wonen. Zij weten al weken dat de winter zijn strenge regime aan het verliezen is. In de Zeeuwse Delta zien we momenteel overal dat diverse zeedieren zich nu massaal aan het voortplanten zijn. Daar is de lente al lang begonnen.

Vandaag is het 1 maart. Naar buiten kijkend zie ik regen en kou in een synchrone dans het weer bepalen. Hoe goed ik mijn best ook doe, het lukt mij slechts met moeite het enthousiasme van de weerman op de televisie te delen. Volgens hem is vandaag officieel de meteorologische lente begonnen. Afgelopen zaterdag zag ik in mijn achtertuin een huismus met nestmateriaal heen en weer vliegen. Maar ook die vogel wist dat hoewel de lente in aantocht is, het nog veel te vroeg is om nu al eieren te produceren. In het zilte sop van de Zeeuwse kustwateren is de lente echter al lang begonnen.

Foto: Peter H. van Bragt
Van links naar rechts:
- Verse eitjes van een Snotolf.
- Eitjes van een Gewone zeedonderpad die al ver ontwikkeld zijn.
- Eitjes van de Groene zeedonderpad. De ontwikkelende jonge visjes kijken nieuwsgierig naar de koude buitenwereld.

Vele zeedieren zitten nu midden in hun voortplantingsdrift. De sportduiker die de nu nog lage watertemperatuur durft te trotseren treft overal de eieren en eikapsels aan van tenminste een tiental verschillende zeedieren. Hoewel het zeewater in de Zeeuwse Delta, niet boven de vier graden Celsius uit komt gieren bij diverse vissen, weekdieren, wormen en andere zeedieren de hormonen door het lichaam. Zij zitten nu al midden in hun voortplantingseizoen. De resultaten, eieren in diverse kleuren, vormen en maten zijn momenteel overal in de Oosterschelde onder het grijze wateroppervlakte te vinden.
Hierboven en -onder treft u een fotografische bloemlezing aan van de eieren en eikapsels van een negental zeedieren die zich nu actief voortplanten.

Foto: Peter H. van Bragt
Van links naar rechts:
- Deze botervisjes zullen spoedig het veilige omhulsel van hun eitjes verlaten.
- De eitjes van de Wulk zitten met tientallen bij elkaar veilig verborgen in de leerachtige blaasjes van deze kluit.
- De Gestippelde dieseltreinworm maakt een groen eikapsel van ongeveer één centimeter doorsnede waar duizenden eitjes in zitten.

Foto: Peter H. van Bragt
Van links naar rechts:
- Dit hoefijzervormig eikapsel is onmiskenbaar van de Noordelijke knuppelslak; een van onze 51 soorten zeenaaktslakken.
- De eitjes van de Zilverblauwe knotsslak, ook een zeenaaktslak, is een slordige kluwen.
- De Rosse sterslak is een zeenaaktslak die zijn eitjes in een rozet van een brede band afzet.

En zo zijn er nog diverse andere zeedieren die zich nu actief aan het voortplanten zijn. We hoeven niet te wachten op het eerste kievitsei. De zeedieren vertellen ons al weken dat de lente is begonnen.

Tekst en foto’s: Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon