oranje berkenspanner

Oranje berkenspanner is er weer

De Vlinderstichting
17-MRT-2011 - Ieder jaar in maart komen er waarnemingen van kleine vuurvlinder binnen. Deze dagvlinder vliegt echter pas over meer dan een maand. De 'vroege' waarnemingen betreffen een overdag actieve nachtvlinder, de oranje berkenspanner.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Ieder jaar in maart komen er waarnemingen van kleine vuurvlinder binnen. Deze dagvlinder vliegt echter pas over meer dan een maand. De 'vroege' waarnemingen betreffen een overdag actieve nachtvlinder, de oranje berkenspanner.

Verspreiding oranje berkenspanner in Nederland (figuur: Vlindernet)De oranje berkenspanner (Archiearis parthenias), een vroege voorjaarsvlinder, is al op diverse plekken in het land waargenomen. Hij is al regelmatig gezien in Noord-Brabant en Limburg; vooral uit de Meinweg zijn er redelijk wat meldingen. Ook in de buurt van Soest, Naarden, Wierden en Deventer zijn er al oranje berkenspanners gezien. Zoals de naam al aangeeft is deze overdag actieve nachtvlinder gebonden aan berk. Je ziet ze bijna alleen maar vliegend, waarbij de oranje achtervleugels erg opvallend zijn. Dat maakt ook dat hij nogal eens wordt aangezien voor de kleine vuurvlinder, een dagvlinder. Deze is echter pas veel later in het jaar aanwezig.

Oranje berkenspanner (foto: Mike Hirschler)

De oranje berkenspanner is een niet zo algemene vlinder, die vrijwel alleen op de zandgronden voorkomt. Hij vliegt vanaf eind februari tot eind april in één generatie. De vlinders worden meestal overdag bij zonnig weer waargenomen. Ze vliegen dan vooral rondom de toppen van berken, nog voordat deze in blad zijn gekomen. Vaak gaan ze naarmate de middag vordert lager vliegen om te drinken en te zonnen bij (modder)poelen. De rupsen komen uit het ei als de berkenknoppen openbreken. De jonge rupsjes eten vooral van de berkenkatjes. De rupsen foerageren ´s nachts en leven overdag in een spinsel van samen gesponnen bladeren. De soort overwintert als pop in of op hout. De eieren worden afgezet op zowel jonge als oudere berken.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Mike Hirschler
Figuur: Vlindernet