Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Weer jong voor zeearenden Oostvaardersplassen

22-APR-2011 - Voor het zesde opeenvolgende jaar broedt het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, een natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad, met succes. Luchtfoto’s laten zien dat er prooien op het nest liggen. Dat is het teken dat er jongen zijn. Het is nog niet te zien hoeveel jongen er zijn. Alle jaren hadden de vogels één jong, behalve in 2008: toen kropen er maar liefst twee jongen uit een ei.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Voor het zesde opeenvolgende jaar broedt het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, een natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad, met succes. Luchtfoto’s laten zien dat er prooien op het nest liggen. Dat is het teken dat er jongen zijn. Het is nog niet te zien hoeveel jongen er zijn. Alle jaren hadden de vogels één jong, behalve in 2008: toen kropen er maar liefst twee jongen uit een ei.

Jongen
Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komt regelmatig voor, drie hoogst zelden. De zeearenden gebruiken het nest dat ze de eerste twee keer gebruikten. Het nest dat ze afgelopen jaren gebruikten is vorig jaar door een storm vernield.

Jonge zeearend (foto: Vincent Wigbels)

Zesde keer
Het is alweer de zesde keer dat zeearenden (Haliaeetus albicilla) in de Oostvaardersplassen broeden. Direct de eerste broedpoging in 2006 was een succes. Vorig jaar deed ook een zeearendpaar in het Lauwersmeer een broedpoging, maar dat ei bleek niet bevrucht. Ook dit jaar broeden er zeearenden in het Lauwersmeer. Zij zijn wat later begonnen met broeden, dus zekerheid over een jong is er nog niet.

Oostvaardersplassen
Staatsbosbeheer is blij dat de zeearend ook dit jaar weer in de Oostvaardersplassen broedt. De vogel voelt zich in het grote natuurgebied thuis. Aan rust, voedsel en ruimte ontbreekt het de vogels in de Oostvaardersplassen niet.

Dossier
In het dossier Zeearend op de website van Staatsbosbeheer is meer informatie te vinden over de zeearend in de Oostvaardersplassen. Ook is er een compilatie van de webcambeelden uit 2007 te bekijken. Toen broedden de zeearenden in het zicht van de webcam van Staatsbosbeheer. Bij het huidige nest staat geen webcam.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer