Grauwe gans, vliegend. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. www.saxifraga.nl

Grauwe ganzen zijn niet altijd plaatstrouw

Sovon Vogelonderzoek Nederland
30-APR-2011 - Een groot aantal grauwe ganzen wordt voor onderzoek voorzien van een groene halsband met een code erop. Hierdoor wordt informatie gekregen over de jaarlijkse overleving, de trek en waar ze precies voorkomen. Door de halsbandcode af te lezen en door te geven via www.geese.org kunnen mensen bijdragen aan dit onderzoek. Grauwe ganzen zijn over het algemeen behoorlijk plaatstrouw. Meestal blijven ze binnen tien kilometer van de ringplek, is gebleken. Maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Een groot aantal grauwe ganzen wordt voor onderzoek voorzien van een groene halsband met een code erop. Hierdoor wordt informatie gekregen over de jaarlijkse overleving, de trek en waar ze precies voorkomen. Door de halsbandcode af te lezen en door te geven via www.geese.org kunnen mensen bijdragen aan dit onderzoek. Grauwe ganzen zijn over het algemeen behoorlijk plaatstrouw. Meestal blijven ze binnen tien kilometer van de ringplek, is gebleken. Maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Grauwe gans met code JUR is in 2004 in de Ooijpolder bij Nijmegen geringd. In het najaar van 2005 dook hij op bij Hamburg, in de winter 2007/2008 bij Oisterwijk, en in najaar van 2008 in de Coto de Doñana (Spanje)! Hij zit nu bijna in Polen.

Grauwe ganzen (foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

Grauwe gans KHT uit de Ooijpolder volgde de Rijn stroomopwaarts tot in het Ruhrgebied, een afstand van zestig kilometer. En grauwe gans NAT vloog tot bij Mainz, 250 kilometer.

Ook ganzen uit het stedelijk gebied houden zich niet altijd aan de veronderstelling dat het hier alleen om standvogels gaat. ‘FKZ’ vliegt op en neer tussen Zutphen, Kleve en Xanten, ruim vijftig kilometer uit elkaar gelegen. ‘FZT’ werd in het najaar waargenomen bij Leer in Noord-Duitsland en in de winter weer in Zutphen. Van de 33 grauwe ganzen die bij Reeuwijk zijn gehalsband vlogen er zeven naar het kustgebied bij Cley-next-the-Sea, Norfolk Engeland.

Meer lezen over de omzwervingen van gehalsbande grauwe ganzen? Lees dan het meest recente nummer van SOVON-Nieuws.

Tekst: Berend Voslamber en Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Piet Munsterman