Weer kolibrievlinders te zien

De Vlinderstichting
5-JUL-2011 - De nakomelingen van de kolibrievlinders die hier in april en mei zijn binnengekomen zijn tevoorschijn gekomen. Op allerlei bloeiende planten kun je deze bijzondere dagactieve nachtvlinder tegenkomen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De nakomelingen van de kolibrievlinders die hier in april en mei zijn binnengekomen zijn tevoorschijn gekomen. Op allerlei bloeiende planten kun je deze bijzondere dagactieve nachtvlinder tegenkomen. 

Kolibrievlinder (foto: Kars Veling)Het is net een kolibrie. Met de vleugels snelbewegend staat hij stil voor een bloeiende vlinderstruik en met zijn lange roltong, die net op een gekromde snavel lijkt, zuigt hij nectar onderuit de bloem. Het is een trekvlinder die in het voorjaar, in april en mei, uit Zuid Europa naar het noorden trekt. De voorjaarsvlinders leggen eitjes op walstro. Momenteel zijn deze al weer ontwikkeld tot vlinder. Je kunt ze dus de komende weken overal aantreffen, want het zijn erg mobiele vlinders die met gemak kilometers overbruggen. Ze drinken graag uit bloemen van de vlinderstruik, maar ook op lavendel, geranium en allerlei andere tuinplanten kunnen ze aan hun trekken komen. Tot diep in de schemering zijn ze actief en in warme nachten vliegen ze bijna vierentwintig uur aan een stuk. Dat kost natuurlijk enorm veel brandstof; vandaar dat ze veel tijd besteden aan het drinken van nectar.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting