Gierzwaluw

En het werd stil op (en boven) straat...

Sovon Vogelonderzoek Nederland
19-JUL-2011 - Het is alweer bijna eind juli en dat is te merken. De laatste dagen neemt, mede door het barslechte weer, de zangactiviteit van de meeste vogels drastisch af. Alleen de onvermoeibare turkse tortel en houtduif gaan nog voor een zoveelste legsel. Het broedseizoen is nu dan toch echt bijna ten einde en de gierzwaluwen verlaten in rap tempo ons land.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 19 juli 2011

Het is alweer bijna eind juli en dat is te merken. De laatste dagen neemt, mede door het barslechte weer, de zangactiviteit van de meeste vogels drastisch af. Alleen de onvermoeibare turkse tortel en houtduif gaan nog voor een zoveelste legsel. Het broedseizoen is nu dan toch echt bijna ten einde en de gierzwaluwen verlaten in rap tempo ons land.

Gierzwaluw (foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein)Veel (trek)vogels ruien de veren en vetten op voordat ze vertrekken naar het warme zuiden. Afgelopen zaterdag werd al de eerste najaarsexodus van gierzwaluwen over Trektelpost Maldens Vlak (bij Malden in de buurt van Nijmegen) geconstateerd. Meer dan tweeduizend 'giertjes' knalden binnen een paar uur naar zuid. Op zondag vlogen er bijna net zoveel over trektelpost de Kampen bij Gassel. Zie www.trektellen.nl voor alle aantallen.

Geniet nog maar even van de gierzwaluwen bij u in de straat, want voor u het weet zijn het de laatste van dit jaar en dan moet u weer wachten tot eind april 2012.

>> Geef uw laatste gierzwaluw door aan De Natuurkalender

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein