Fruitschaal voor nachtvlinders

De Vlinderstichting
10-NOV-2011 - De nachten worden kouder, maar er zijn nog steeds nachtvlinders actief. De hele winter door, met uitzondering van echte vorstperioden, zijn nachtvlinders te zien. Ze worden aangetrokken door nog bloeiende planten, maar je kunt ze ook lokken met rot fruit.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De nachten worden kouder, maar er zijn nog steeds nachtvlinders actief. De hele winter door, met uitzondering van echte vorstperioden, zijn nachtvlinders te zien. Ze worden aangetrokken door nog bloeiende planten, maar je kunt ze ook lokken met rot fruit.

Roesje urenlang op rotte appel (foto: Kars Veling)Zeker door de warme herfstperiode die we hebben gehad zijn er nog een heel aantal planten in bloei. Sommigen, zoals fluitenkruid, hebben zelfs een extra bloeiperiode ingelast. Hier en daar staat nog klimop in bloei en ook een aantal andere planten leveren nog nectar aan de nu aanwezige nachtvlinders. Hoewel er in voorjaar en zomer veel meer nachtvlindersoorten vliegen, zijn er de hele winter door ook nachtvlinders te zien. Je kunt ze gaan zoeken op bloeiende planten, maar je kunt ze ook aanlokken met rot fruit. De nachtvlinders gaan op hun geur af om aan voedsel te komen en flink rottende appels ruiken ze al op flinke afstand. Er zijn nogal wat soorten die in het najaar overschakelen van nectar op rottend fruit. Dat kan gaan om druiven of appel, maar ook peer, mango en banaan worden niet versmaad.

Fruitschaal voor vlinders (foto: Kars Veling)

Roesje heeft opvallende witte poten (foto: Kars Veling)Zo hadden we dagen achtereen huismoeder, volgeling en agaatvlinder die zich te goed deden aan het gistende vocht uit rotte druiven in de tuin. Inmiddels zijn deze grotendeels weg, maar nu ligt er een fruitschaaltje met rottende appels voor de vlinders. Op 8 november zat daar urenlang een roesje op. Dat is het leuke van die vlinders die op fruit zitten: ze zijn vrij tam. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze dat vruchtensap zo vreselijk lekker vinden, maar ook met het feit dat die vruchten gisten, waarbij alcohol wordt gevormd. Misschien zijn ze gewoon een beetje dronken en daardoor wat suf. Dit betekent wel dat ze goed te bekijken en te fotograferen zijn. Soorten die je de komende tijd nog op rottend fruit kunt verwachten zijn onder andere zwartstipvlinder, bruine herfstuil,  gewone velduil en wachtervlinder. Voor herkenning en informatie over de soorten kunt u terecht op Vlindernet.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting