Exotische pestwants rukt op

26-SEP-2011 - De Bladpootwants verscheen voor het eerst in Europa in 1999. Sindsdien maakte ze een steile opmars in heel West-Europa. In België en Nederland werd dit opvallende insect in 2007 voor het eerst gezien, en nu reeds kan ze in grote delen van beide landen worden gevonden. Via de websites www.waarnemingen.be en www.waarneming.nl wordt de opkomst van deze Noord-Amerikaanse pestsoort op de voet gevolgd.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie op [publicatiedatum]


De Bladpootwants verscheen voor het eerst in Europa in 1999. Sindsdien maakte ze een steile opmars in heel West-Europa. In België en Nederland werd dit opvallende insect in 2007 voor het eerst gezien, en nu reeds kan ze in grote delen van beide landen worden gevonden. Via de websites www.waarnemingen.be en www.waarneming.nl wordt de opkomst van deze Noord-Amerikaanse pestsoort op de voet gevolgd.


De Bladpootwants is onmiskenbaar door de sterk afgeplatte achterschenen (foto: Vic Van Dyck)De Bladpootwants (Leptoglossus occidentalis) is een vrij forse wants die haar naam dankt aan de verbrede schenen van de achterpoten. Oorspronkelijk kwam de soort voor in Mexico en het westen van de Verenigde Staten en Canada. Het voorbije decennium liet de Bladpootwants zich opmerken als invasieve soort, die in een recordtempo het noordelijk halfrond inneemt, zelfs tot in Japan.


Hoe de Bladpootwants in 1999 in Italië verzeilde, is niet helemaal duidelijk, maar de meest waarschijnlijke verklaring is via de import van hout. Vast staat dat ze sindsdien heel snel in de meeste West-Europese landen opdook. In 2002 verscheen de Bladpootwants in Zwitserland, in 2003 in Spanje, in 2004 in Hongarije, in 2005 in Frankrijk, in 2006 in Duitsland en in 2007 in Nederland, België en Engeland. De eerste Belgische vondst gebeurde in Oostende, in Nederland in Bergen-op-Zoom. Nadien nam het aantal waarnemingen gestaag toe. In Nederland werd de soort in 2008 op tien locaties aangetroffen, in Vlaanderen op acht. Sindsdien ging het elk jaar sneller. Onderstaand kaartje illustreert hoe de verspreiding van de Bladpootwants evolueerde in Vlaanderen.

De verspreiding in Vlaanderen van de Bladpootwants in 2008-2009-2010 kan via www.waarnemingen.be op de voet gevolgd worden (kaart: Natuurpunt Studie, bron: Waarnemingen.be)
Probleemsoort?

In Noord-Amerika staat de Bladpootwants bekend als een pestsoort die schade kan aanrichten aan naaldbomen. De wants zuigt plantensappen, waardoor de zaadproductie gevoelig kan afnemen. De voorbije jaren werden op verschillende locaties in Nederland en Vlaanderen nimfen (onvolgroeide individuen) aangetroffen, wat erop wijst dat de soort zich hier ook effectief voortplant. Of het ook een schadelijke soort wordt, valt nog af te wachten.
 

In Noord-Amerika durven Bladpootwantsen ook binnen overwinteren (foto: Dieder Plu)In Noord-Amerika wordt soms ook overlast van overwinterende Bladpootwantsen vastgesteld. De soort overwintert in het volwassen stadium en heeft de neiging beschutte plekjes in huizen en gebouwen op te zoeken. Mogelijk hebben we er na het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje dus een tweede exoot bij die de voorkeur heeft om in grote groepen in huizen te overwinteren.


Waarnemingen doorgeven
Je hoeft geen gediplomeerd natuurgids te zijn om de Bladpootwants te herkennen. De opmerkelijke poten maken de tot 2 cm grote soort onmiskenbaar. Ze behoort tot de familie van de randwantsen (Coreidae) en heeft een opvallend zwart-wit geblokte rand langs het achterlijf. Om de opmars van deze exoot op te volgen, is het belangrijk dat alle zekere waarnemingen van deze soort gemeld worden. Dit kan via www.waarnemingen.be en www.waarneming.nl.

 

Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto's: Vic Van Dyck & Dieder Plu