LOGO

AllesOverPaddenstoelen.nl: de nieuwe website over paddenstoelen

Nederlandse Mycologische Vereniging
5-OKT-2011 - Met de nieuwe website, Allesoverpaddenstoelen.nl, ondersteunt de Nederlandse Mycologische Vereniging een initiatief om betrouwbare en bijzondere achtergrondinformatie over paddenstoelen voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Met de nieuwe website Allesoverpaddenstoelen.nl ondersteunt de Nederlandse Mycologische Vereniging een initiatief om betrouwbare en bijzondere achtergrondinformatie over paddenstoelen voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Logo Alles Over Paddenstoelen (ontwerp: Maurice van der Molen)Waarom geven sommige paddenstoelen licht in het donker? Waar vind je informatie om werkstukken te maken, of determinatietabellen om een paddenstoel op naam te brengen? Waarom eten Nederlanders minder vaak paddenstoelen dan andere Europeanen en waarom komen paddenstoelen zo vaak in sprookjes voor? Waar zijn goed afgebeelde en vooral betrouwbare foto’s van paddenstoelen te vinden? Op deze en op nog veel meer vragen probeert de website een antwoord te geven.

Het mag duidelijk zijn dat je zo’n website niet zomaar bouwt en dat deze nooit af komt. Maar de basis is er. De auteurs, Aldert Gutter en Machiel Noordeloos, zijn allebei al vele jaren met paddenstoelen bezig. Aldert is coördinator Paddenstoelenkartering en webmaster van de verenigingswebsite, en als amateur al zo'n 35 jaar actief met paddenstoelen bezig. Machiel Noordeloos is recentelijk gepensioneerd beroepsmycoloog en een van 's werelds belangrijkste paddenstoelentaxonomen die aan het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden, onderdeel van het NCB Naturalis (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit), in Leiden verbonden was. Maar veel meer mensen werken aan de website mee, waaronder zelfs enkele Nederlandse mycologen die in het buitenland hun vak uitoefenen .

Plooivoetzwam (foto: Menno Boomsluiter)AllesOverPaddenstoelen.nl biedt achtergrondinformatie, maar ook actuele kennis. Een bijzonder onderdeel wordt gevormd door de 'Paddenstoel Portretten', die niet zomaar soortbeschrijvingen zijn, zoals in een gewoon paddenstoelenboek, maar extra achtergrondinformatie linken aan de besproken soorten. Er komt een overzicht van soortgroepen, interactieve determinatietabellen en een compleet literatuuroverzicht. Ook is er ruimte voor kinderen en volwassenen om eigen ervaringen met paddenstoelen te delen of vragen te stellen. Leuke, interessante of informatie bijdragen hieruit kunnen aan de website toegevoegd worden.

Voor onderwijzers op zoek naar lesmateriaal of kleurplaten biedt de website veel materiaal dat gratis te downloaden is. AllesOverPaddenstoelen.nl draait (gratis!) op gadgets als smartphones en tablets: er zijn geen speciale apps nodig. De site linkt afgebeelde en beschreven soorten steeds aan de Verspreidingsatlas, waardoor actuele verspreidingkaartjes en extra foto's direct gevonden kunnen worden.

Het verschijnen van dit Natuurbericht is de officiële start van de website.
Om deze start te vieren is er een leuke prijsvraag uitgeschreven. Surf dus ook naar AllesOverPaddenstoelen.nl en vind het antwoord op al je paddenstoelenvragen.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Figuur: Maurice van der Molen
Foto: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging