Nature Today
8-MEI-2012 - Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op.

Tapuit (foto: Piet Munsterman)De tapuit behoort tot de familie van de lijsters en is ongeveer 15 tot 16 centimeter groot. Het mannetje heeft een grijze rug, zwarte vleugels en een zwart zorromaskertje. De voorkant is lichtbruin. Het masker ontbreekt bij het vrouwtje en verder is ze ook wat minder kleurrijk dan het mannetje.

Tapuiten hebben een wit met zwarte staart die in de vlucht behoorlijk opvalt. Meestal laten tapuiten zich goed zien. Ze zitten graag op paaltjes of hogere bultjes in de akker op de uitkijk. Ze zijn niet heel schuw, maar altijd alert en vliegen vrij snel een paaltje of polletje verder.

Begin mei kun je overal tapuiten op trek aantreffen. Helaas zijn ze als broedvogel behoorlijk achteruit gegaan met in 2010 nog slechts een geschatte populatie van 250 tot 290 broedparen. Langs de kust, op de Waddeneilanden en een paar plekken in het binnenland (Veluwe, Aekingerzand in Drenthe) zijn ze nog broedend vastgesteld. Het is te hopen dat we de tapuit kunnen behouden als broedvogel. In België is het doek voor de broedende tapuiten al bijna gevallen.

Klik hier voor meer informatie over de tapuit, en kijk vooral ook naar de vrije val die de broedaantallen ten opzichte van de jaren '90 hebben gemaakt.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen