Ambrosia

Nieuw: App om hooikoortsplant te herkennen en te bestrijden

30-JUL-2012 - Als we de ambrosiaplant in Nederland zijn gang laten gaan, kan het hooikoortsseizoen in de toekomst twee maanden langer gaan duren. Herkennen van deze plant is echter lastig. Daarom heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een gratis iPhone App laten ontwikkelen waarmee je de hooikoortsplant kunt herkennen en direct door kunt geven waar je de plant gevonden hebt. Deze waarnemingen zijn belangrijk voor de bestrijding van de ambrosiaplant.

Bericht uitgegeven door Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit [land] op [publicatiedatum]

Als we de ambrosiaplant in Nederland zijn gang laten gaan, kan het hooikoortsseizoen in de toekomst twee maanden langer gaan duren. Herkennen van deze plant is echter lastig. Daarom heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een gratis iPhone App laten ontwikkelen waarmee je de hooikoortsplant kunt herkennen en direct door kunt geven waar je de plant gevonden hebt. Deze waarnemingen zijn belangrijk voor de bestrijding van de ambrosiaplant.

Ambrosia (foto: Arnold van Vliet)Ambrosia is een plant die afkomstig is uit Noord-Amerika. Deze plant komt nu nog niet massaal voor in Nederland, maar neemt wel steeds meer toe. Ambrosia is wereldwijd één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Als we niets doen tegen de verspreiding van ambrosia, zal de hooikoortsplant zich verder verspreiden over ons land. Omdat Ambrosia pas laat bloeit (vanaf augustus tot en met oktober) kan het hooikoortsseizoen hierdoor één tot twee maanden langer gaan duren.

Met de iPhone App (de Ambrosia melder) kun je de ambrosiaplant herkennen en vondsten direct melden. De meldingen zijn waardevol, omdat de ontwikkeling van de ambrosiaplant in Nederland hiermee in de gaten gehouden kan worden. Met de App kun je planten in je eigen tuin en op het terrein van anderen melden. Meldingen van planten op andermans grond worden doorgegeven aan de terreinbeheerder van de plek waar ambrosia gevonden is, bijvoorbeeld de gemeente of een natuurbeheerder. Deze kan de plant(en) op zijn terrein verwijderen. Verwijder geen planten op andermans terrein.

Ambrosia in eigen tuin
Als je een melding van ambrosia in je eigen tuin gedaan hebt, krijg je een bericht waarin staat of de plant die je gemeld hebt inderdaad ambrosia is. Daarna kun je de plant uit je tuin verwijderen. Om allergische (huid)reacties te voorkomen, is het belangrijk om bij het handmatig verwijderen en maaien volledig dekkende kleding en handschoenen te dragen. Draag bij verwijdering tijdens het bloeiseizoen ook een mondkapje en veiligheidsbril. Gooi ambrosiaplanten in de container of afvalzak voor huishoudelijk afval en dus niet in de groene container. Op www.ambrosiavrij.nu staat precies hoe je de planten veilig en goed kunt verwijderen.

Beschikbaarheid App
De App is op dit moment alleen beschikbaar voor de iPhone, en gratis te downloaden in de App store. Mensen zonder iPhone of iPad kunnen waarnemingen melden via Natuurkalender.nl, waarneming.nl of telmee.nl. Op www.ambrosiavrij.nu staan meer details.

Meer informatie
Meer informatie vind je op de website ambrosiavrij.nu. Hier staat onder andere een video die je vrij mag gebruiken en overnemen.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website www.nvwa.nl of (0800) 04 88.

De Ambrosia melder iPhone App is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Flora van Nederland.

Tekst: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Foto: Arnold van Vliet