Wat is een goede vlinderstruik?

De Vlinderstichting
14-MEI-2012 - De afgelopen koude februarimaand heeft heel wat Buddleja’s het leven gekost. Daar moeten nieuwe voor in de plaats komen. De Vlinderstichting geeft hier de voorlopige resultaten van de insectentellingen bij Bomenland Schiphorst, waar de Nederlandse plantencollectie van Buddleja zich bevindt. Met de populariteit per vlinderstruikvariëteit.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen koude februarimaand heeft heel wat Buddleja’s het leven gekost. Daar moeten nieuwe voor in de plaats komen. De Vlinderstichting geeft hier de voorlopige resultaten van de insectentellingen bij Bomenland Schiphorst, waar de Nederlandse plantencollectie van Buddleja zich bevindt. Met de populariteit per vlinderstruikvariëteit.

In een goed jaar voor de distelvlinder zijn er soms veel op de vlinderstruik te vinden (foto: Kars Veling)In 2011 is deze collectie begonnen en stonden er zo’n 60 vlinderstruiken in de volle grond, netjes in een perk, omringd door andere geschikte vlinderplanten. Inmiddels zijn er al weer flink wat bijgekomen. Medewerkers van De Vlinderstichting hebben hier vorig jaar vlindertellingen uitgevoerd. Ook werd gekeken naar de bloei van de struiken en naar de aantrekkelijkheid voor hommels, bijen en zweefvliegen. In totaal zijn 1626 bezoekende insecten geteld: 788 bijen, 380 zweefvliegen, 88 hommels en toch ook 370 vlinders. De kleine vos was met 127 exemplaren verreweg de talrijkste vlinder. Atalanta staat met 80 vlinders op plek 2 en het klein koolwitje en de dagpauwoog volgen met iets meer dan 50 vlinders. Om de waarde van vlinderstruiken te kunnen aangeven moet je natuurlijk het aantal vlinders weten dat op de struik heeft gedronken, maar dat is erg afhankelijk van de bloei.

Kleine vos op vlinderstruik (foto: Kars Veling)Daarom is gekeken welke struiken per bloei de meeste vlinders en andere dieren trekken. Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii ‘Dartmoor’, ‘Empire Blue’ en ‘Ile de France’ er heel goed af. Ook Buddleja alternifolia was een goede vlindertrekker, vooral omdat deze bloeit in mei, als er nog weinig andere vlinderstruiken voedsel bieden. Als je ook naar de andere insecten kijkt waren ook Buddleja x weyeriana ‘Honeycomb’ en Buddleja davidii ‘Attraction’, ‘White Bouquet’ en White profusion’ erg in trek. Het gaat hier nog maar om een tussenstand en pas na het komend seizoen kan wellicht een meer definitief oordeel geveld worden. Bij Bomenland Schiphorst is veel informatie over de vlinderstruiken; wanneer ze bloeien, hoe hoog ze worden en of ze winterhard zijn bijvoorbeeld. Bomenland Schiphorst is te vinden op de Langesteeg 11, 6721 NB te Bennekom.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting