Screenshot webcam kolonie meervleermuizen Natuurmonumenten

Aantal meervleermuizen Coenecoop-kolonie stabiel

Zoogdiervereniging
7-AUG-2012 - Het gaat goed met de Coenecoop-kolonie meervleermuizen in Waddinxveen, zo blijkt uit een recent uitgevoerde telling. Tijdens het Jaar van de Vleermuizen (2011) was deze kolonie via een webcam te volgen. Dit was een samenwerking tussen de Vleermuiswerkgroep Nederland, Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging. Nu is de webcam weer actief en te bekijken via de website van Natuurmonumenten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Het gaat goed met de Coenecoop-kolonie meervleermuizen in Waddinxveen, zo blijkt uit een recent uitgevoerde telling. Tijdens het Jaar van de Vleermuizen (2011) was deze kolonie via een webcam te volgen. Dit was een samenwerking tussen de Vleermuiswerkgroep Nederland, Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging. Nu is de webcam weer actief en te bekijken via de website van Natuurmonumenten.

In de Coenecoop-kolonie in Waddinxveen zitten dit jaar 286 meervleermuizen, zo blijkt uit een recente telling. De meervleermuis is een bijzondere vleermuissoort. Zomertellingen zijn belangrijk om te zien of het goed gaat met deze soort.

Screenshot webcam kolonie meervleermuizen (foto: Natuurmonumenten)

Grote verantwoordelijkheid
In Nederland is de meervleermuis redelijk algemeen. In de rest van Europa is ze zeldzaam tot zeer zeldzaam. We dragen dus een grote verantwoordelijkheid voor deze zoogdiersoort. De 286 getelde vleermuizen laten zien dat de kolonie op peil blijft. ‘Een mooi resultaat’, vertelt boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten.

Enkel vrouwtjes
Tijdens de wintertellingen wordt de meervleermuis slechts zelden waargenomen. Zomertellingen zijn daarom belangrijk om te zien of het goed gaat met deze soort. Boswachter Pietersen: ‘Het bijzondere is dat de 286 getelde meervleermuizen voornamelijk vrouwtjes zijn. De mannetjes verblijven namelijk elders en helpen niet mee met de opvoeding.’

Opvetten voor de winter
Rond deze tijd vliegt al een klein aantal jongen mee. Deze vliegen meestal pas als laatste uit en blijven nog even rond het gebouw hangen. De volwassen dieren vliegen tot 15 kilometer van de kolonie, bijvoorbeeld naar de Zuidplaspolder en het Weegje. De telling vond plaats op een regenachtige avond, maar geen vleermuis kan zich eigenlijk veroorloven om niet uit te vliegen. Ze moeten namelijk 25 procent van hun lichaamsgewicht aan vet opsparen om de winter door te komen.

Tussen de muren
De Coenecoop-kolonie is geen groen natuurgebied. Het is zelfs een deel van een bedrijventerrein in Waddinxveen. Het bijzondere zit tussen de muren van een bedrijvenpand. Natuurmonumenten heeft dit gebouw in 2008 aangekocht en creëert er voor de vleermuizen optimale omstandigheden.

Bekijk ze live via de Batcam
Zelf meervleermuizen zien? Het uitvliegen is een half uur na zonsondergang te zien naast het gebouw. Je kunt ook live mee kijken op de batcam die Natuurmonumenten dit jaar weer in de lucht heeft gebracht.

Tekst en foto: Natuurmonumenten