Vermiljoenhoutzwam

Kerstzwam neemt explosief toe

Nederlandse Mycologische Vereniging
26-DEC-2012 - Met zijn opvallend rode kleur zou je de Vermiljoenhoutzwam wel de kerstzwam kunnen noemen. Alleen beperkt het voorkomen van deze paddenstoel zich niet tot Kerstmis. Deze houtzwam is een groot deel van de herfst en een deel van de winter te vinden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Met zijn opvallend rode kleur zou je de Vermiljoenhoutzwam wel de kerstzwam kunnen noemen. Alleen beperkt het voorkomen van deze paddenstoel zich niet tot Kerstmis. Deze houtzwam is een groot deel van de herfst en een deel van de winter te vinden.

De Vermiljoenhoutzwam (Pycnoporus cinnabarinus) is een nieuwkomer en werd in 1967 pas voor het eerst in Nederland gevonden. Ook bij onze zuiderburen was deze paddenstoel toen nog slechts kort bekend. In de daarop volgende 45 jaar heeft hij zich explosief verspreid. Vooral in het oosten en zuiden van het land is deze houtzwam tegenwoordig overal te vinden. Met name in de bossen op de zandgronden. In Nederland dragen vooral takken van berken de fraaie rode vruchtlichamen terwijl dit in het zuidelijk deel van Europa vooral dode beukentakken zijn. Het is een eenjarige houtpaddenstoel die in de winter afsterft.

Vermiljoenhoutzwam (foto: Eline Vis)

Toename Vermiljoenhoutzwam van 1967 tot en met 2010 (bron: Mycologische Vereniging)Opvallend is het ontbreken van vondsten in het westen van het land. Wellicht heeft dit te maken met het meer Atlantische klimaat. De paddenstoel is namelijk ook nog steeds uiterst zeldzaam in Groot-Brittannië. Of heeft de paddenstoel gewoon wat meer tijd nodig? Dit jaar zijn in ons land nieuwe vondsten gedaan aan de kust. In Meijendel en nu afgelopen week op Voorne.

Is de uitbreiding van de Vermiljoenzwam te danken aan klimaatverandering, gewijzigd bosbeheer, of aan nog andere onbekende redenen? Het laat in ieder geval zien dat de natuur altijd in beweging is en geen statisch geheel.

Maak als het weer het toelaat, vandaag een mooie wandeling in onze duinen en ga eens op zoek naar de “kerstzwam”.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Eline Vis,  Nederlandse Mycologische Vereniging