voor eenmalig gebruik, kopergroene bekerzwam

Kopergroen in het Texelse bos

Ecomare
29-OKT-2013 - De herfst is het seizoen van de paddenstoelen, ook op Texel. Dit jaar zijn er tijdens de paddenstoelenexcursies van Ecomare weer leuke en bijzondere vondsten gedaan. De meest bijzondere tot nu toe was de kopergroene bekerzwam. Hij groeit op een halfrottende, liggende beukenstam. Niet alleen de bekertjes zijn fel kopergroen, ook het hout waar de zwammetjes op staan. Dat werd vroeger wel gebruikt voor houtinlegwerk. De vreemde kleur betekent niet dat de kopergroene bekerzwam ook echt koper bevat. De kleur lijkt er alleen maar sprekend op.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

De herfst is het seizoen van de paddenstoelen, ook op Texel. Dit jaar zijn er tijdens de paddenstoelenexcursies van Ecomare weer leuke en bijzondere vondsten gedaan. De meest bijzondere tot nu toe was de kopergroene bekerzwam. Hij groeit op een halfrottende, liggende beukenstam. Niet alleen de bekertjes zijn fel kopergroen, ook het hout waar de zwammetjes op staan. Dat werd vroeger wel gebruikt voor houtinlegwerk. De vreemde kleur betekent niet dat de kopergroene bekerzwam ook echt koper bevat. De kleur lijkt er alleen maar sprekend op.

Zeldzaam
Kopergroene bekerzwammen vallen erg op, maar ze zijn zeldzaam. Er zijn in Nederland meldingen uit het Hollandse duingebied, Texel en Terschelling, en hier en daar op de zandgronden in Oost en Zuid-Nederland. Het is dus best een bijzondere vondst. Er zijn twee soorten kopergroene bekerzwammen, maar deze twee kun je alleen met een microscoop onderscheiden.

kopergroene bekerzwam (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Pas het begin
Door het warme, vochtige weer is het een prima paddenstoelenseizoen. De gewone soorten, zoals de kastanjeboleet, de vliegenzwam en de grote parasolzwam zijn in grote hoeveelheden aanwezig op Texel. De bladeren gaan vallen, en dat betekent wel dat de paddenstoelentijd op zijn eind loopt in het bos. In de duinen begint het nu pas…

Vliegenzwam (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de encyclopdie van Ecomare kun je meer lezen over paddenstoelen in de duinbossen en in de duinen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen