Broeikasporia

2012 geen topjaar voor paddenstoelen, wel enkele hoogtepunten

Nederlandse Mycologische Vereniging
2-JAN-2013 - 2012 was geen buitengewoon paddenstoelenjaar. In het voorjaar en de nazomer werden maar weinig paddenstoelen gezien. Toch waren er wel enkele hoogtepunten. Zo werden enkele nieuwe en zeer zeldzame paddenstoelen gevonden en werd voor het eerst een Broeikasporia buiten aangetroffen.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

2012 was geen buitengewoon paddenstoelenjaar. In het voorjaar en de nazomer werden maar weinig paddenstoelen gezien. Toch waren er wel enkele hoogtepunten. Zo werden enkele nieuwe en zeer zeldzame paddenstoelen gevonden en werd voor het eerst een Broeikasporia buiten aangetroffen.

Broeikasporia (foto: Theo Westra)Elk jaar vragen mycologen zich aan het einde van het jaar af of het nu uiteindelijk een goed of slecht paddenstoelenjaar was. Waren er veel paddenstoelen? Of veel soorten maar weinig exemplaren?

Met zoveel soorten, er zijn waarschijnlijk op dit moment een dikke 8000 soorten bekend uit Nederland, is het moeilijk een goed totaaloverzicht te krijgen. Vooral omdat al deze soorten hun eigen voorwaarden voor succes hebben. Feitelijk is het pas een jaar later, als de meeste vondsten geregistreerd zijn, mogelijk een indruk te krijgen van het jaar daarvoor.

Het weer speelt een grote rol bij het verschijnen of afwezig blijven van soorten en het is niet toevallig dat met een droge maart en een koude april de voorjaarspaddenstoelen over het algemeen niet uitbundig aanwezig waren. Toch is alleen neerslag ook niet doorslaggevend. Veel mycologen vroegen zich in de maanden juni en juli af wanneer de paddenstoelen nu eindelijk zouden reageren op alle regen.
Uiteindelijk leverden september en oktober nog wel flink wat op maar door een droge november en koele december was het herfstseizoen wel wat mager.

Oranje oesterzwam (foto: Menno Boomsluiter)Toch werden ook in 2012 weer de nodige zeldzaamheden en nieuwe soorten gespot. Half januari waagde een Broeikasporia (Flaviporus brownii) zich voor het eerst buiten en werd kort voordat de strenge vorst intrad bij Warmond gevonden. Deze paddenstoel was tot dan toe alleen in kassen waargenomen.

Blauwvoetsatijnzwam (foto: Eline Vis)In maart werd de zeer zeldzame Oranje oesterzwam (Phyllotopsis nidulans) in Gelderland gevonden en in mei dook de eveneens zeer zeldzame Geaderde kluifzwam (Helvella fusca) op in Noord-Holland.
Als nieuwe soorten werden onder andere de Blauwvoetsatijnzwam (Entoloma glaucobasis) in Zuid-Holland en een nieuwe ridderzwam in de provincie Groningen voor de eerste keer in Nederland gevonden

Kortom, misschien geen topjaar maar wel weer een jaar waarin genoeg te beleven viel op mycologisch gebied.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Theo Westra; Menno Boomsluiter, Eline Vis, Nederlandse Mycologische Vereniging