Winterkwallen op het strand

Ecomare
25-DEC-2012 - Kwallen in december? Veel strandwandelaars zullen verbaasd gekeken hebben toen ze kompaskwallen zagen liggen langs het strand. Kwallen zijn toch zomerdieren? 'Nee hoor, zo vreemd is het niet' weet Lodewijk van Walraven, kwallenonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek. Kompaskwallen eten kleine visjes en andere kleine zeedieren. Die zijn ook in de wintermaanden in zee te vinden. Kwallen dus ook.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Kwallen in december? Veel strandwandelaars zullen verbaasd gekeken hebben toen ze na de straffe zuidoostenwind van afgelopen week kompaskwallen zagen liggen langs het strand. Kwallen zijn toch zomerdieren? "Nee hoor, zo vreemd is het niet," weet Lodewijk van Walraven, kwallenonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek. Kompaskwallen eten kleine visjes en andere kleine zeedieren. Die zijn ook in de wintermaanden in zee te vinden. Kwallen dus ook.

Vroeg en laat
Kompaskwal aangespoeld op het strand (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)Ook ’s winters kun je dus kwallen vinden op het strand, al zijn het er veel minder dan in voorjaar en zomer. Ze zwemmen ook niet allemaal tegelijk in zee. In april komen meestal de eerste tevoorschijn. Dat zijn bijna altijd oorkwallen. Daarna volgen blauwe haarkwallen en kompaskwallen, en later in de zomer zeepaddenstoelen. Meestal zijn de laatste in de herfst wel verdwenen. Ze gaan dood in de winter en in het voorjaar verschijnen de jongen weer.

Kompaskwal (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Steken
Ook in de winter kan een kompaskwal steken. In je dikke winterlaarzen zul je daar niet veel last van hebben. Maar ja, als je aan de Nieuwjaarsduik meedoet….!

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over kompaskwallen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis