Sluipvlieg Carcelia iliaca die parasiteert op de eikenprocessierups

Geboorte sluipvliegen gefilmd

De Natuurkalender
5-MEI-2013 - Voor het eerst is het uit de pop kruipen van sluipvliegen op film vastgelegd. De sluipvliegen zijn volledig afhankelijk van de eikenprocessierups en ontwikkelen zich achtereenvolgens in de rups en daarna in het nest van de eikenprocessierups.

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups [land] op [publicatiedatum]

Voor het eerst is het uit de pop kruipen van sluipvliegen op film vastgelegd. De sluipvliegen zijn volledig afhankelijk van de eikenprocessierups en ontwikkelen zich achtereenvolgens in de rups en daarna in het nest van de eikenprocessierups.

Een manier om de overlast van eikenprocessierupsen te beperken is het inzetten van natuurlijke vijanden. De afgelopen jaren werd de lijst van mogelijke vijanden geleidelijk aan groter: vogels (waaronder winterkoninkjes en pimpelmezen), sluipwespen, gaasvlieglarven, vleermuizen (waaronder de laatvlieger of de grootoorvleermuis) en sluipvliegen. Sluipvliegen leggen net als sluipwespen hun eitjes op rupsen.

Sluipvlieg Carcelia iliaca die parasiteert op de eikenprocessierups (foto: Silvia Hellingman)

Een sluipvlieg die volledig afhankelijk is van eikenprocessierupsen is de Carcelia iliaca. De vlieg zet zijn eieren op de huid van de eikenprocessierups af als die in het derde of vierde larvale stadium zit. De eitjes komen direct na het afzetten uit waarna de vliegenlarfjes door de huid de rups binnendringen en zich daar ontwikkelen. De eikenprocessierups sterft als hij zich gaat verpoppen. De vliegenlarve verpopt zich vervolgens in het nest van de eikenprocessierups en kruipt pas uit de pop als er het jaar erop weer eikenprocessierupsen zijn. De vliegen hebben dus maar een generatie per jaar.

Voor het eerst is het uit de pop komen van de sluipvliegen op film vastgelegd. Op de onderstaande film van Silvia Hellingman is de geboorte van de vliegen te zien. De film laat mooi zien dat de vliegen net als vlinders hun vleugels op moeten pompen en dat ze direct na het uit de pop kruipen zeer kwetsbaar zijn.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Geboorte van sluipvliegen (film: Silvia Hellingman)

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University en Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies
Foto en film: Silvia Hellingman