Kleine Zwanen bij Oss

Kleine zwanen zijn vroeg

Sovon Vogelonderzoek Nederland
1-NOV-2013 - De eerste Kleine zwanen zijn weer terug vanuit de Russische toendra. Dit jaar is een vroeg jaar voor de Kleine zwanen. Vorig jaar was ook al vroeg. Toen waren er rond deze tijd bijna tweehonderd geteld. Nu zijn dat er al ruim 1700.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

De eerste Kleine zwanen zijn weer terug vanuit de Russische toendra. Dit jaar is een vroeg jaar voor de Kleine zwanen. Vorig jaar was ook al vroeg. Toen waren er rond deze tijd bijna tweehonderd geteld. Nu zijn dat er al ruim 1700.

Martin Jansen houdt ze op de Randmeren al jaren in de peiling. Op 5 oktober meldt hij op www.trektellen.nl: 'De eerste Kleine zwanen! Erg vroeg, normaal gesproken tussen 10 en 15 oktober in deze regio’. Ook in de rest van Nederland zijn er meer gezien blijkt uit de watervogeltellingen van oktober. Vorig jaar was na een reeks magere jaren weer eens een goed jaar te noteren. Toen waren er rond deze tijd bijna tweehonderd doorgegeven, dat zijn er nu al ruim 1700. Altijd weer spannend hoeveel Kleine zwanen terugkeren vanuit de broedgebieden en of ze succesvol waren.

Kleine zwanen bij Oss (foto: Harvey van Diek)

Kleine zwanen zijn individueel te herkennen, want de tekening met geel en zwart is voor elke vogel anders en daardoor vergelijkbaar met een vingerafdruk bij ons. In het begin van het najaar wordt er gefoerageerd op waterplanten. Als deze op zijn stappen ze over op oogstresten op akkers en gras. De soort komt in een beperkt aantal gebieden in flinke aantallen voor. Daar en tijdens het vliegen laten ze hun prachtige trompetachtige hoe-hoe-geluid horen en dat vind ik toch wel het mooiste aan deze soort.

Tekst: Jan Schoppers, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Sovon op Facebook en Wichertje Bron, Natuurbericht.nl
Foto: Harvey van Diek