Wakame

Wakame: if you can't beat it, eat it!

15-JUL-2013 - Wakame. Een zeewier dat duchtig wordt verwerkt in de Japanse keuken. Kan je kopen in de oosterse speciaalzaken. Maar het kan ook makkelijker: gewoon plukken aan de kust. Deze exotische lekkernij  groeit immers ook aan de Franse, Belgische en Nederlandse kust. Exoten bestrijden is een dure aangelegenheid en lang niet altijd even efficiënt. Maar onder het motto van ‘if you can’t beat it, eat it’ kunnen we misschien een nieuwe methode uittesten om de verdere verspreiding van deze exoot in te dijken.

Bericht uitgegeven door Strandwerkgroep [land] op [publicatiedatum]

Wakame. Een zeewier dat duchtig wordt verwerkt in de Japanse keuken. Je kan het kopen in de oosterse speciaalzaken. Maar het kan ook makkelijker: gewoon plukken aan de kust. Deze exotische lekkernij groeit immers ook aan de Franse, Belgische en Nederlandse kust. Exoten bestrijden is een dure aangelegenheid en lang niet altijd even efficiënt. Maar onder het motto ‘if you can’t beat it, eat it’ kunnen we misschien een nieuwe methode uittesten om de verdere verspreiding van deze exoot in te dijken.

Wakame is een bruinwier, met een rubberachtig blad met golvende randen, dat bijna twee meter lang kan worden. In de zomer worden sporen losgelaten uit de gekrulde structuren net boven de wortelachtige houvast. Daarna sterft het wier af. Vanaf september groeien uit de sporen nieuwe wiertjes die op korte tijd een behoorlijke lengte bereiken. Vooral in de winter wordt dit bruinwier sterk gesmaakt door grondelende Meerkoeten.

De wortelachtige houvast (bovenaan) met de gekrulde structuur waar de sporen worden gevormd (onderaan) (foto: Hans De Blauwe)

De soort komt van nature o.a. voor aan de kust van Korea, Japan en China, doorgaans in de rotsachtige kustzone. Het werd in Bretagne ingevoerd om te telen als voedingsproduct. Net als de Japanse oester, wist het wier echter te ‘ontsnappen’ en kon het zich als exoot vestigen. Eind jaren ’90 werd de soort voor het eerst opgemerkt in de jachthaven van Zeebrugge. Lange slierten vestigden zich er op de pontons. Intussen is het wier er sterk uitgebreid. Opmerkelijk: vooralsnog blijft dit de enige vindplaats in België.

In de natuurvoedingssector of in de oosterse keuken zie je dit product wel vaker opduiken. Het heeft een delicate en zoete smaak met een zuiver aroma en doet wat denken aan oesters: de zee in je mond. Gedroogd of vers: een beetje kok kan er alle kanten mee uit. In wokgerechten, stoofpotjes, ovengerechten, in een salade met sesamzaad en oosterse dressing, soep, omelet, op brood, rauw bij sushi: met Wakame kan het allemaal. Leuk meegenomen: het is een rijke bron van calcium, vitamine A, B, C en K. Bovendien bevat het een hoge concentratie aan proteïne, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium. Eet je gezond!

 Wakame is een tweejarige plant en wordt geoogst van het vroege voorjaar tot de zomer. Enkel het middengedeelte van het blad wordt gebruikt (de stengelbasis is immers zeer hard). De bladeren moeten voor gebruik grondig worden afgespoeld onder koud, stromend water. Of ook de Wakame uit de jachthaven van Zeebrugge oogst- en eetbaar is, is maar zeer de vraag: de jachthaven bevat immers veel giftige stoffen afkomstig van jarenlange vervuiling. Hoewel het beleid de voorbije decennia enorm veel aandacht heeft besteed aan het verbeteren van de waterkwaliteit, zijn er nog steeds veel polluenten in de haven aanwezig.

Tekst en foto’s: Hans De Blauwe, Strandwerkgroep